natsionalnyi-den-shkidlyvoi-yizhi-shcho-pryhotuvaty-ta-chym-polasuvaty

Національний день шкідливої їжі: що приготувати та чим поласувати

 • 6520 переглядiв

21 липня офіційно відзначають Національний день шкідливої їжі (National Junk Food Day). Цього дня прийнято насолоджуватися улюбленою "шкідливою" їжею без докорів сумління. 

Це досить розповсюджений "фуд‑холідей" у США та інших країнах, який присвячують їжі з високим вмістом жирів, цукру та солі, коли можна і треба себе побалувати.

Тож УНН підготував ідеї страв, які чудово пасують до цього калорійного свята. 

Бургер XXL з беконом і сиром

Інгредієнти (на 2 великі бургери):

Для котлет:

  • 400 г яловичого фаршу (або суміш яловичина + свинина);
    • 1 ч. л. діжонської гірчиці (за бажанням);
      • сіль, перець — за смаком.

        Інше:

        • 2 булочки для бургерів (з кунжутом або бріош);
          • 4 скибочки бекону;
            • 4 скибочки сиру (чеддер, гауда або плавлений);
              • 4 кільця помідора;
                • 4-6 кружалець маринованих огірків;
                  • листя салату або айсберг;
                    • 2 кільця червоної цибулі;
                      • 2 ст. л. майонезу;
                        • 2 ч. л. кетчупу або барбекю-соусу;
                          • вершкове масло — 1 ч. л. (для булочок).

                            Приготування

                            1. Приготувати котлети:
                              • змішати фарш із сіллю, перцем і гірчицею;
                                • розділити на 2 частини, сформувати плоскі котлети трохи більше за розмір булки (бо в процесі смаження вони зменшаться);
                                  • поставити у холодильник на 15 хв, щоб краще тримали форму.

                                    2. Підсмажити бекон:

                                    • на сухій сковороді обсмажити бекон до хрусткої скоринки, відкласти на серветку, щоб прибрати зайвий жир.

                                      3. Обсмажити котлети:

                                      • розігріти сковороду з невеликою кількістю олії;
                                        • обсмажити котлети з кожного боку по 3–4 хв до рум’яної скоринки;
                                          • покласти зверху за 1 хв до готовності — по 2 скибочки сиру на кожну котлету й накрити кришкою, щоб сир розплавився.

                                            4. Підсмажити булочки:

                                            • розрізати навпіл і змастити зрізи вершковим маслом;
                                              • підсмажити на сухій сковороді до золотистої скоринки (1–2 хв).

                                                5. Зібрати бургер

                                                Картопля фрі по-домашньому (класична)

                                                Інгредієнти (на 2–3 порції):

                                                • 4–5 великих картоплин;
                                                  • 1–1,5 літра рафінованої олії (соняшникова або кукурудзяна);
                                                    • 1 ч. л. солі;
                                                      • 1/2 ч. л. солодкої паприки (за бажанням);
                                                        • 1/2 ч. л. часникового порошку або сушеного часнику;
                                                          • холодна вода + лід для замочування.

                                                             Приготування

                                                            1. Підготовка картоплі:

                                                            • почистити картоплю та нарізати її тонкою соломкою;
                                                              • помістити картоплю в миску з холодною водою та льодом на 30 хвилин, це вимиває крохмаль і зробить фрі хрумкішою;
                                                                • висушити потім обов'язково шматочки паперовими рушниками або серветкою (інакше олія буде бризкати).

                                                                  2. Перше обсмаження (попереднє):

                                                                  • нагріти олію в каструлі або фритюрниці до 160°C;
                                                                    • обсмажити порціями картоплю 3–4 хвилини до світло-золотистого кольору;
                                                                      • дістати шумівкою та викласти на паперові рушники;
                                                                        • не солити.

                                                                          3. Остудження (10–15 хв):

                                                                          • дати картоплі трохи охолонути, можна навіть поставити в холодильник, так вона вийде ще хрумкішою.

                                                                            4. Друге обсмаження (фінальне):

                                                                            • підвищити температуру олії до 180–190°C;
                                                                              • обсмажити картоплю 2–3 хвилини до золотистої, хрумкої скоринки;
                                                                                • викласти на рушник, щоб прибрати зайвий жир.

                                                                                  5. Спеції:

                                                                                  • посолити, поперчити, за бажанням додати паприку, сухий часник тощо.

                                                                                    Подавати з кетчупом, часниковим соусом або майонезом, сирним соусом чеддер або ж будь-яким на вибір.

                                                                                    Домашня піца 

                                                                                    Інгредієнти (на 2 середні піци)

                                                                                    Для тіста:

                                                                                    • 250 мл теплої води (не гарячої!);
                                                                                      • 1 ч. л. цукру;
                                                                                        • 1 ч. л. солі;
                                                                                          • 2 ч. л. сухих дріжджів (або 25 г свіжих);
                                                                                            • 2 ст. л. оливкової олії (або соняшникової);
                                                                                              • ~400 г борошна (вищого ґатунку або піца-борошна).

                                                                                                Для соусу:

                                                                                                • 200 г томатного пюре / подрібнених помідорів (Passata);
                                                                                                  • 1 зубчик часнику (розчавити);
                                                                                                    • 1 ч. л. орегано;
                                                                                                      • 1 ч. л. цукру;
                                                                                                        • сіль, перець — за смаком.

                                                                                                          Начинка (за бажанням):

                                                                                                          • 200 г моцарели (бажано для піци, але піде і звичайна);
                                                                                                            • 100 г салямі або пепероні;
                                                                                                              • маслини, гриби, болгарський перець, цибуля — за бажанням;
                                                                                                                • базилік або рукола для прикрашання.

                                                                                                                  Приготування

                                                                                                                  1. Приготувати тісто:

                                                                                                                  • змішати теплу воду, цукор і дріжджі. Залишити на 10 хв, поки з’явиться “пінна шапка”;
                                                                                                                    • додати сіль, олію, частинами всипати борошно. Замішати до м’якого тіста протягом 7–10 хвилин руками або міксером з гачками;
                                                                                                                      • перекласти тісто в миску, змащену олією. Накрити рушником і залишити у теплому місці на 1–1,5 год — воно має збільшитись у 2 рази.

                                                                                                                        2. Соус:

                                                                                                                        • підігріти олію;
                                                                                                                          • обсмажити часник (1 хв), додай томати, спеції, трохи цукру;
                                                                                                                            • варити 10–15 хв до густоти, остудити.

                                                                                                                              3. Формування піци:

                                                                                                                              • розігріти духовку до 220–250°C (верх+низ, або з каменем/дека);
                                                                                                                                • розділити тісто на 2 частини. Розкачати у круглу або прямокутну форму (~0,5 см товщиною);
                                                                                                                                  • перекласти на пергамент або в форму, змащену олією;
                                                                                                                                    • змастити соусом, викласти сир і начинку.

                                                                                                                                      4. Випікання:

                                                                                                                                      • випікати 8–12 хв до золотистого краю.

                                                                                                                                        5. Подача:

                                                                                                                                        • додати листя базиліку або руколу;
                                                                                                                                          • полити трішки оливковою олією;
                                                                                                                                            • нарізати скибками  смакувати. 

                                                                                                                                              Варіації піци та начинок: 

                                                                                                                                              • Маргарита: лише томатний соус + моцарела + базилік;
                                                                                                                                                • Гавайська (якщо любиш): шинка + ананас;
                                                                                                                                                  • 4 сири: моцарела, дорблю, пармезан, вершковий сир;
                                                                                                                                                    • Вегетаріанська: гриби, перець, цибуля, маслини. 

                                                                                                                                                      Начос з сиром по-мексиканськи

                                                                                                                                                      Інгредієнти (на 2–3 порції):

                                                                                                                                                      • 1 пакет тортилья-чіпсів (150–200 г) — можна купити або зробити вдома з лавашу;
                                                                                                                                                        • 150 г тертого сиру (ідеально: чеддер, моцарела або інший);
                                                                                                                                                          • перець халапеньйо (маринований, кільцями);
                                                                                                                                                            • сметана (2–3 ст. л.);
                                                                                                                                                              • гуакамоле (домашній або куплений);
                                                                                                                                                                • сальса або томатний соус — за бажанням;
                                                                                                                                                                  • зелена цибуля або кінза — для подачі. 

                                                                                                                                                                    Приготування:

                                                                                                                                                                    1. Викласти чіпси на деко з пергаментом або у форму для запікання.
                                                                                                                                                                      1. Посипати сиром (або полий сирним соусом).
                                                                                                                                                                        1. Додати кільця халапеньйо та інші улюблені начинки.
                                                                                                                                                                          1. Запікати у духовці при 180°C 5–7 хвилин, поки сир не розплавиться.
                                                                                                                                                                            1. Вийняти й подавати з соусами. 

                                                                                                                                                                              Домашні пончики без глазурі

                                                                                                                                                                              Інгредієнти (10–12 шт):

                                                                                                                                                                              • 250 мл теплого молока;
                                                                                                                                                                                • 2 ст. л. цукру;
                                                                                                                                                                                  • 2 ч. л. сухих дріжджів (або 20 г свіжих);
                                                                                                                                                                                    • 1 яйце;
                                                                                                                                                                                      • 50 г вершкового масла (розтопити);
                                                                                                                                                                                        • 350–400 г пшеничного борошна;
                                                                                                                                                                                          • дрібка солі;
                                                                                                                                                                                            • олія для смаження (або випікання).

                                                                                                                                                                                              Приготування

                                                                                                                                                                                              1. Замісити тісто:

                                                                                                                                                                                              • теплому молоці розчинити дріжджі й цукор. Дати постояти 10 хв до пінки;
                                                                                                                                                                                                • додати яйце, розтоплене масло, сіль — добре перемішати;
                                                                                                                                                                                                  • поступово всипати борошно, замісити м’яке тісто;
                                                                                                                                                                                                    • накрити рушником і залишити у теплому місці на 1–1,5 години (щоб піднялося).

                                                                                                                                                                                                      2. Сформувати пончики:

                                                                                                                                                                                                      • розкачати тісто товщиною ~1–1,5 см;
                                                                                                                                                                                                        • вирізати кружечки (склянкою), зробити отвір у центрі (наприклад, чаркою);
                                                                                                                                                                                                          • залишити на 15 хв, щоб ще трохи підійшли.

                                                                                                                                                                                                            3. Обсмажити або запекти:

                                                                                                                                                                                                            • у фритюрі: обсмажити у гарячій олії по 1–2 хв з кожного боку до золотистої скоринки. Викласти на паперові рушники, щоб забрати зайвий жир;
                                                                                                                                                                                                              • у духовці: випікати при 180°C 15–17 хв. Змастити вершковим маслом після випікання — будуть м’які та ароматні.

                                                                                                                                                                                                                Ідеї подачі: обваляти у цукрі з корицею після смаження, посипати цукровою пудрою, подавати із медом, варенням або джемом або наповнити начинкою. 

                                                                                                                                                                                                                Новини по темі