nairyzykovanishe-rishennia-zelenskoho-zmi-pro-vtorhnennia-zsu-v-rf

Найризикованіше рішення Зеленського: ЗМІ про вторгнення ЗСУ в рф

 • 52501 переглядiв

Україна готує стратегічний контрудар у Курській області РФ, щоб відволікти російські сили з інших фронтів. Експерти вказують на високі ризики та обмежені стратегічні цілі операції.

Ризики задуманого українського контрудару в курській області великі, особливо з огляду на занепокоєння Заходу через потрапляння натовської військової техніки на територію росії. Стратегічні цілі такого удару залишаються обмеженими, але в Києві сподіваються, що він дозволить відволікти російські сили з інших фронтів, особливо від наступу на Донбасі. Про це йдеться у матеріалі The Times, який цитує ВВС, передає УНН.

За словами Майкла Кларка, запрошеного професора оборонних досліджень у Королівському коледжі Лондона та наукового співробітника Королівського інституту об'єднаних збройних сил, описаних у статті для "Sunday Times", нещодавнє вторгнення України в Курську область росії виявилося несподіванкою для москви та здивувало західних союзників Києва, включаючи Вашингтон.

Спочатку інцидент здавався атакою антипутінських повстанців, але до четверга стало зрозуміло, що Київ планує стратегічний контрудар проти росії за участю Президента Зеленського, як вважає Кларк.

Кларк зазначає, що Зеленський рішуче прагне змінити загальне сприйняття, що Україна зазнає поразки у війні.

Обмін територій та важелі впливу на переговорах: Foreign Policy про мету України у "курській операції"10.08.24, 20:04

"Успіхи в Чорному морі та проти російських військ у Криму не привертають уваги світової громадськості, коли армію його країни повільно, але невблаганно витісняють з більшої території на сході України. Зеленський намагається знайти спосіб зупинити або повернути назад цю динаміку. Цей стратегічний військовий вибір дуже в його стилі: сміливий і ризикований", - переконаний експерт

Експерт вказує на високий рівень ризику задуманого плану, зазначаючи також, що це може викликати занепокоєння на Заході, адже натовська військова техніка фактично опинилася на російській території.

Стратегічна ціль такого удару також обмежена, як вважає експерт. Він зазначає, що в Києві розраховують, що атака допоможе відвернути увагу російських сил з інших напрямків, особливо від поточних наступальних дій на Донбасі біля критично важливого Часового Яру та на шляху до Покровська, де українські війська зустрічають значні труднощі. У найкращому випадку українські війська можуть сподіватися на захоплення курської атомної електростанції як відповідь на окупацію росією Запорізької атомної станції у 2022 році.

Експерт розповів, які політичні та військові цілі переслідує прорив у курській області08.08.24, 14:44

Однак успіх операції залежатиме від здатності ЗСУ тримати контроль над територією. За словами Кларка, є всі підстави вважати, що Київ серйозно підготувався, адже до вторгнення долучилися досвідчені військові підрозділи, чисельністю від 6 до 10 тисяч осіб. Операція розпочалася з ефективної атаки, під час якої застосували радіоелектронну боротьбу, що значно ослабило російські прикордонні сили та понизило ефективність їхніх безпілотників.

"Цей контрудар не зможе переломити хід війни. Замість цього його військовий успіх вимірюватиметься тим, наскільки дорого українці зможуть змусити москву заплатити за остаточне відновлення своєї території. Якщо боротьба буде довгою, а ціна - високою, українські війська можуть отримати непропорційну користь в інших місцях. Політичний успіх залежатиме від того, як це зіграє на психології москви, чи викличе це в оточенні путіна щирі сумніви в тому, що війна справді варта витрат, які постійно зростають, на неї", - вважає Кларк.

Нагадаємо

Українські військові ймовірно вночі увійшли до біловського району російської курської області. Представники місцевої російської влади заявили, що "ситуація стабільна, але дуже напружена".

Популярні

Новини по темі