ukenru
ministr-finansiv-ukrainy-zustrivsia-z-predstavnykamy-uriadu-ta-biloho-domu-ssha-hovoryly-pro-derzhbiudzhet-ta-vykorystannia-aktyviv-rf

Міністр фінансів України зустрівся з представниками уряду та Білого дому США: говорили про держбюджет та використання активів рф

 • 24396 переглядiв

Міністр фінансів України зустрівся з офіційними особами США, щоб обговорити потреби державного бюджету України на 2024 рік, які оцінюються в 37,2 млрд доларів, використання конфіскованих російських активів для відбудови України та допомогу у відновленні критичної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російських атак.

15 квітня делегація Мінфіну розпочала робочий візит на Весняні збори МВФ та Світового банку у Вашингтоні зустрічами з представниками уряду та Білого дому Сполучених Штатів. На засіданнях обговорили потреби держбюджету у 2024 році та використання російських активів. Про це УНН повідомляє із посиланням на Мінфін. 

Деталі

Зокрема, делегація Мінфіну зустрілась з заступником міністра фінансів США з міжнародних справ Джеєм Шамбо. Сторони обговорили забезпечення потреб державного бюджету України у 2024 році.  

 З 24 лютого 2022 року загальний обсяг бюджетної допомоги Сполучених Штатів сягає близько 23 млрд доларів США. Залучені кошти стали вагомим внеском у стабільність фінансової системи нашої країни. Наразі пріоритетом є забезпечення Збройних сил необхідними ресурсами для успішного протистояння агресору, водночас надаючи громадянам України першочергові соціальні та гуманітарні послуги. Збереження допомоги від США є критично важливим. Ми розраховуємо, що Конгрес Сполучених Штатів якомога швидше ухвалить відповідне рішення щодо затвердження пакету допомоги Україні на 2024 рік

- заявив міністр фінансів Сергій Марченко. 

Також делегація Мінфіну зустрілась з заступником радника Білого дому з національної безпеки з питань міжнародної економіки Даліпом Сінгхом, з яким обговорили забезпечення бюджетних потреб у поточному році.  Марченко зазначив, що близько половини видатків у 2024 році спрямовуються на сектор безпеки і оборони. 

"Зважаючи на зростаючу потребу у фінансуванні оборони, що здійснюється виключно за рахунок внутрішніх ресурсів, залучення зовнішнього фінансування на соціальні та гуманітарні бюджетні видатки є вирішальним. Потреба у 2024 році становить 37,2 млрд доларів США, із яких вже залучено 10,2 млрд доларів США", - заявив Марченко.

Також, як повідомляється, було обговорено заходи, вжиті урядом України, що дозволили додатково мобілізувати 5,4 млрд доларів США у першому кварталі 2024 року та активізацію внутрішнього ринку запозичень. У поточному році завдяки випуску ОВДП до держбюджету вдалось залучити 3,5 млрд доларів США. 

Сторони наголосили, що росія повинна нести відповідальність за скоєні нею злочини і одним із шляхів є використання конфіскованих активів на користь України, зокрема на першочергові соціальні, військові потреби та подальше відновлення. У якості можливих механізмів було зазначено спрямування прибутку від продажу конфіскованих активів на потреби України.

Як визначається, від початку повномасштабного вторгнення країни-партнери заморозили суверенні активи рф на загальну суму близько 280 млрд доларів США. 

Також відбулась зустріч з заступником державного секретаря США з питань економічного зростання, енергетики та навколишнього середовища Хосе В. Фернандесом. 

Ключовими темами для обговорення стали потреби України у швидкому відновленні, насамперед енергетичного сектору та об'єктів критичної інфраструктури.   

В умовах постійних ракетних загроз для стабільної роботи енергетики, допомога партнерів є ключовою. Окрім забезпечення захисту повітряного простору, необхідно своєчасно усунути вже існуючі наслідки російського терору вчасно відновивши критично важливі об’єкти. Уряд України активно працює з донорами для залучення необхідної допомоги на реалізацію проєктів з відбудови та відновлення

- сказав Марченко. 

Також міністр фінансів наголосив на важливості посилення обмежувальних заходів та санкцій проти рф.

12.04.24, 12:58 • [views_0]