lytva-vidkryla-pershyi-park-kontrmobilnoi-tekhniky-dlia-zakhystu-skhidnoho-kordonu-nato

Литва відкрила перший парк контрмобільної техніки для захисту східного кордону НАТО

 • 10053 переглядiв

Литва створила перший парк протидії мобільності противника на сході країни. Він включає блокпости, загородження і протитанкові перешкоди як частину Балтійської лінії оборони НАТО.

У Литві відкрили перший парк протидії мобільності противника на сході країни, який називають частиною Балтійської лінії оборони, що поступово формується на східних рубежах НАТО. Про це УНН повідомляє з посиланням на Delfi. 

На території парку розташовані блокпости, різні загородження та протитанкові перешкоди "зуби дракона".

Зона недалеко від кордону з білоруссю також включає традиційні перешкоди, такі як "їжаки" та "іспанські коні", які можуть бути швидко розгорнуті в іншому місці в разі нападу.

Авиабаза НАТО в Германии повысила уровень безопасности из-за угрозы23.08.2024, 04:32

"Війна в Україні оголила силу класики. Можна говорити про перевагу в повітрі, перевагу на флоті, перевагу на суходолі та спільну війну - але перешкоди роблять свою справу, вони сповільнюють або зупиняють ворога, що дає нам змогу знищити його або спрямувати туди, де ми його знищимо", - заявив командувач Збройних сил Литви Раймундас Вайкшнорас.

Як пише Delfi, наприкінці липня уряд Литви схвалив плани щодо посилення заходів протидії мобільності, включно зі створенням блокпостів і встановленням вибухових пристроїв під мостами.

До квітня 2025 року планують створити парки протитранспортного обладнання в місцях, визначених армією, уздовж кордону з Білоруссю на сході і на заході, в калінінградській області росії. 

На це піде приблизно 17,5 млн євро, однак вартість усієї системи оборони протягом наступного десятиліття оцінюють приблизно в 600 млн євро.

В сентябре состоится заседание военного комитета НАТО: обсудят программы по поддержке Украины14.08.2024, 20:23

Доповнення 

Литовська лінія оборони стане частиною системи укріплень, узгодженої міністрами оборони країн Балтії в січні.

У червні лідери Естонії, Латвії, Литви та Польщі підписали лист, у якому закликали ЄС фінансувати лінію оборони вартістю 2,5 мільярда євро проти військових і гібридних загроз зі Сходу.

Тетяна Краєвська

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    Україна та Індія погодили документи про співпрацю у 4 сферах

     • 16427 переглядiв

    Суд продовжив арешт судді Тандира до 21 жовтня

     • 9428 переглядiв