kytai-posyliuie-kontrol-za-eksportom-tovariv-podviinoho-pryznachennia-do-rosii

Китай посилює контроль за експортом товарів подвійного призначення до росії

 • 15784 переглядiв

Цього місяця Китай посилив експортний контроль над продукцією, яка може використовуватись у військовій промисловості та товарах подвійного призначення. російські імпортери вже скаржаться на проблеми з доставкою товарів. Про це пише УНН з посиланням на російські ЗМІ.

Деталі

До списку посиленого контролю потрапили обладнання, програмне забезпечення, технології, запчастини, комплектуючі, двигуни для авіації та космонавтики; все необхідне виробництва газових турбін; частина обладнання та софту для ливарної та металургійної промисловості; будь-яка проєктна та технологічна документація для цих галузей.

Китайські банки почали блокувати транзит товарів до рф - росЗМІ03.06.24, 20:06

Тепер для експорту цієї продукції потрібен дозвіл міністерства комерції (наприклад, для авіації та космонавтики), або ліцензія на експорт товарів подвійного призначення (наприклад, для обладнання та технологій виробництва жароміцних сплавів).

Нові вимоги вводяться всім експортерів, але вони вже ускладнилии доставку рф промислового устаткування й техніки, скаржаться російські імпортери. Деякі з них уже зіткнулися через це із проблемами.

Перше, що позначиться практично на всіх постачаннях до рф, це затягування термінів. Тепер набагато більше вантажів оглядатимуть митники

- розповідає  імпортер промислового обладнання.

За його словами, раніше митники оглядали приблизно "один контейнер із 50", а цього тижня доглянули абсолютно всі контейнери, хоча в них були товари, які не потрапляли до списку для контролю.

Підприємець пояснив, що більше оглядів - отже більше документів, що подовжує оформлення. Очікується, що через затримки та додаткові витрати підскочить вартість доставки вантажів та їх ціни.

Китайські компанії переходять на таємні платежі в росії: в чому причина29.04.24, 10:46

Доповнення

Окрім того, посилені перевірки ставлять під загрозу сірі схеми постачання — коли під виглядом однієї продукції декларується інша — наприклад, запчастини до літаків їдуть як пластикові тазики або взагалі не декларується частина вантажу. 

Один з імпортерів на умовах анонімності визнав, що за такими "схемами" до рф зараз в'їжджає величезний обсяг імпорту, і якщо ці вони зламаються, росія багато чого втратить та буде змушена платити в рази більше. 

А втім, деякі компанії сподіваються, що зустріч Володимира Путіна з головою КНР Сі Цзіньпіном на саміті ШОС дозволить розв'язати цю проблему у постачаннях. Хоча їхня попередня зустріч (у середині травня Путін відвідав Пекін - ред.) не виправдала очікувань. 

Кулеба: "росія вже перебуває в руках Китаю"02.05.24, 12:05

Нагадаємо

російський центробанк оголосив, що китайський юань стане основною іноземною валютою в рф, замінивши долар і євро, на тлі розширення санкцій США проти москви

Популярні

Новини по темі