Хліб та вироби із борошна
Найкращою закускою для вина є хліб. Він не перекриває, а навпаки - розкриває тонкий смак і аромат вина.
Сир
Сир відмінно доповнює вино. І тут головне - гармонійне поєднання закуски та напою: легкі вина, білі та рожеві сухі подають з ніжними сирами, а більш міцні та напівсолодкі – з гострими. До речі, варіації у нарізанні сиру дозволяються - продукт можна порізати на дрібні скибочки, або ж приготувати сирні закуски на шпажках.
М’ясо
Вино ідеально підходить до м'яса. Біле та рожеве сухе вино найкраще смакує із м’ясом птиці, червоне сухе - із червоним м'ясом та ковбасами.
Якщо говорити про вино до шашлику, то краще обрати червоний кріплений напій, оскільки шашлик є калорійною їжею.
Морепродукти
Риба чудово поєднується із червоним сухим вином, морепродукти - із білим сухим. До варених кальмарів, наприклад, підійде новозеландський Совіньйон Блан.
А із білим вином гарно поєднаються устриці, мідії та равлики.
Фрукти
Апельсини та інші фрукти пасують до напівсолодких і солодких вин. Солодке ігристе та напівсолодке вино поєднуються, відповідно, із солодкими фруктами.
До портвейну підійдуть сухофрукти та цукати.
Шоколад і десерти
Портвейн - це єдине вино, яке варто поєднувати із шоколадом. Щодо інших десертів - торти, тістечка, - то їх можна поєднувати із напівсолодкими та солодкими винами. І тут існує негласне правило: чим солодший напій - тим нейтральнішою за смаком повинна бути солодка страва.