infektsionist-holubovska-rozpovila-pro-virus-marburh-i-ryzyky-yoho-poshyrennia-za-mezhi-afryky

Інфекціоніст Голубовська розповіла про вірус Марбург і ризики його поширення за межі Африки

 • 90095 переглядiв

Вірус Марбург спричиняє швидко прогресуючу геморагічну гарячку, яка має схильність до швидкого поширення. Захист від цього вірусу та йому подібних потребує специфічних засобів. Про це в коментарі УНН розповіла головний інфекціоніст України, заслужений лікар, професорка Ольга Голубовська.

Гарячка Марбург - одна з трьох найтяжчих геморагічних гарячок на ряду з Еболою і Ласса. Вірус Марбург належить до тієї самої родини, що й Ебола (філовіруси), може викликати фатальну геморагічну гарячку, яка швидко прогресує, схильну до швидкого розповсюдження і летальністю від 24 до 88% (за даними ВООЗ). Зараження вірусом, що спричиняє гарячку Марбург, відбувається під час тісних контактів із фруктовими кажанами, які часто зустрічаються в шахтах або печерах і не мають клінічних симптомів хвороби.

27 вересня Руанда вперше оголосила про підтверджений випадок, станом на 29 вересня було відомо про 26 випадків (70% - медпрацівники), з них 8 - летальних. На сьогодні заражених уже 36 осіб, 11 загинули, 300 контактних перебувають в ізоляції під наглядом, один із них прибув до Бельгії. Джерело інфекції поки що не знайдено.

"Небезпека насамперед у контактному механізмі передачі, від якого дуже важко ізолюватися. Симптоми захворювання неспецифічні в початковий період, і тому його можна сплутати з будь-яким іншим захворюванням. І третє, що дуже висока летальність, до 90%. У середньому на сьогодні близько 50%. Поки що це захворювання має регіональне значення, але ми живемо у світі, який дуже швидко змінюється", - пояснила інфекціоніст.

Голубовська нагадала, що в західній Африці з кінця 2014 року не можуть локалізувати епідемію гарячки Ебола, яка спричиняється вірусом із тієї самої родини. Що стосується Марбурга, то, за словами фахівця, наразі рівень ризику спалаху в Руанді оцінюють як дуже високий на національному рівні, високий на регіональному рівні та низький на глобальному рівні. Однак, вона також зазначила, що є ризик поширення на інші африканські країни - адже було виявлено випадки зараження в прикордонних районах. Також, не виключає інфекціоніст і подальшого поширення вірусу за межі Африканського континенту.

За словами медика, поширення таких гарячок, як Марбург або Ебола, найімовірніше спричинить високу летальність у регіоні, куди потрапить вірус, адже для захисту необхідні спеціальні костюми та навчений персонал.

"Персонал має бути навчений, зокрема, навіть тому, як ці костюми надягати і знімати, а це часом буває непросто. Наприклад, коли були привізні випадки гарячки Ебола в Італії та США, то хворів, зокрема, і персонал, навіть незважаючи на спеціальну підготовку. Захиститися буває дуже і дуже складно", - зазначила Голубовська.

Інфекціоністка додала, що будь-якій системі охорони здоров'я, у будь-якій країні буде непросто в разі зіткнення з таким вірусом як Марбург. Водночас вона зазначає, що українська медсистема в пандемію ковіду продемонструвала свою більшу стійкість, ніж системи країн Західної Європи та США. Водночас інфекційні захворювання - це особлива група хвороб, яка вимагає вкладення в профілактику, зокрема й важких форм, і ресурсу для швидкої госпіталізації значної кількості хворих.

Мировой пандемии быть: о прогнозах относительно нее рассказала инфекционист Ольга Голубовская13.09.2024, 12:36

Популярні

Новини по темі