frantsiya-rozrivaye-viyskovu-spivpratsyu-z-nigerom-ta-vidklikaye-posla

Франція розриває військову співпрацю з Нігером та відкликає посла

 • 139752 переглядiв

КИЇВ. 25 вересня. УНН. Франція виведе свої війська з Нігеру та відкличе посла. Про це у неділю заявив президент Франції Еммануель Макрон, пише Associated Press, передає УНН.

Цитата

"Франція вирішила повернути свого посла. У найближчі години він і кілька дипломатів повернуться до Франції. Ми також покладемо край нашій військовій співпраці з владою Нігеру", — сказав Макрон.

Він додав, що мав розмову з президентом Нігеру Мохамедом Базумом, якого скинула військова хунта після державного перевороту.

Контекст

За останні роки французькі війська були виведені також із сусідніх країн Малі та Буркіна-Фасо після того, як там сталися перевороти. Раніше Франція розмістила тисячі військових у регіоні на прохання африканських лідерів для боротьби з угрупованнями джихадистів.

З моменту перевороту у Нігері, що стався у липні 2023 року Франція залишила в Нігері близько 1500 військових і неодноразово відмовлялася від наказу нової хунти забрати свого посла. Франція заявляла, що не визнає лідерів перевороту легітимними.

Відомо, що у столиці Нігеру розташована одна з найбільших авіабаз Франції в Африці. На території країни нині перебувають військові підрозділи Німеччини, Італії, США.

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    У Кривому Розі прогриміли звуки вибухів

     • 1553520 переглядiв

    США вперше доставили каміння та пил з астероїда на Землю

     • 209036 переглядiв

    В Одесі пролунала серія вибухів

     • 663783 переглядiв