dvozonnyi-klimat-kontrol-obihriv-dzerkal-apple-card-nabu-zamovylo-sobi-avto-na-14-mln-hryven

Двозонний клімат-контроль, обігрів дзеркал, Apple Card: НАБУ замовило собі авто на 14 млн гривень

 • 105066 переглядiв

НАБУ планує придбати 10 спецавтомобілів за 14,2 млн грн з двозонним клімат-контролем та Apple Card. Закупівля відбувається на тлі критики щодо ефективності та витрат антикорупційних органів.

Національне антикорупційне бюро України планує закупити собі легкові автомобілі спеціального призначення, оснащені функціями двозонного клімат-контролю, обігріву дзеркал та Apple Card. Відомості про це опубліковані на Prozorro, пише УНН.

Всього НАБУ хоче закупити 10 автомобілів – седани та універсали, які мають поставити в бюро до кінця року. Транспортні засоби мають бути сірого кольору або сріблястого металіку, з автоматичною коробкою передач та круїз-контролем.Серед спеціального обладнання, яке потребують антикорупціонери, вказано тонування скла, сигнально-гучномовний пристрій та проблискові маячки.

Наразі очікується прийом пропозицій по вказаному тендеру. Очікувана вартість лотів складає понад 14,2 мільйонів гривень.

Додамо

НАБУ у квітні закупило послуги з ремонту туалетів на понад 3 мільйони гривень. Окрім того, антикорупціонери оголошували тендер на ремонт кондиціонерів за майже 400 тисяч гривень і це відбувалося у той час, коли влада закликає не користуватися ними задля економії електроенергії.

Вражає цифрами і бюджет, який витрачається на утримання антикорупційних органів. Витрати на НАБУ, САП та ВАКС за весь час їх існування становлять приблизно 12-13 мільярдів гривень. Водночас бюджетні апетити антикорупційних органів ростуть щороку. Оплачують це все платники податків, для яких підготували вже чергові підвищення зборів. Зокрема, Уряд вніс на розгляд Верховної Ради законопроєкти про підвищення податків та зміни до держбюджету на 2024 рік. Кабмін пропонує парламенту підвищити ставку військового збору до 5%, а за деякими операціями до 30%.

Водночас до ефективності антикорупційних органів досі залишаються великі питання. Іноземні експерти у звіті за результатами аудиту виявили низку проблем в діяльності НАБУ. Зокрема, аудитори дійшли висновку, що детективи потребують спілкування з психологами та омбудсменом, щоб повідомляти про проблеми на робочому місці.

Окрім того, міжнародні аудитори констатували, що ВАКС розглядає справи роками, а детективи НАБУ можуть розслідувати їх десятиріччями. Однак, як показує практика, тривалість розслідування антикорупціонерів ніяк не впливає на його якість, адже "гучні" справи НАБУ проти високопосадовців вже неодноразово розвалювалися в судах.

Нещодавно у центрі розслідування НАБУ опинився заступник директора бюро Гізо Углава. Опинившись на місці людини, проти якої антикорупціонери проводять слідчі дії, Углава визнав наявність серйозних проблем у НАБУ та зазначив, що у бюро зосереджені не на встановлені істини, а на досягненні "зовнішніх цілей".

Популярні

Новини по темі

Бронювання перевізників спростили: основні зміни

 • 17240 переглядiв