ukenru
diki-svini-viroblyayut-stilki-zh-co2-skilki-1-1-mln-avtomobiliv-doslidzhennya

Дикі свині виробляють стільки ж CO2, скільки 1,1 млн автомобілів - дослідження

 • 14376 переглядiв

КИЇВ. 6 жовтня. УНН. Вплив диких свиней на клімат рівносильний викиду парникових газів від діяльності 1,1 млн автомобілів. Про це заявили вчені Квінслендського університету, передає УНН з посиланням на The Guardian.

За даними дослідників, щорічно дикі свині виділяють 4,9 млн метричних тонн вуглекислого газу в усьому світі, шляхом викорчовування ґрунту. Це еквівалентно викиду CO2 від діяльності 1,1 млн автомобілів.

Справа в тому, що в пошуках їжі дикі свині виривають землю з коренем. Дослідники порівняли цей процес з діяльністю "міні-тракторів, що оре землю".

"У результаті мікроби в ґрунті піддаються впливу кисню. Мікроби розмножуються з великою швидкістю, а потім можуть виробляти викиди вуглецю в формі CO2", - йдеться в повідомленні.

Будь-яка форма зміни землекористування може вплинути на викиди вуглецю з ґрунту, коментує дослідник, доктор Крістофер О'Браян.

"Те ж саме відбувається, коли ви ведете трактор через поле або вирубують ліс", - додав він.

У зв'язку з цим фахівці назвали диких свиней черговою проблемою, яка загрожує безпеці людства. "Це ще один антропогенний вплив на клімат", - резюмував О'Браян.

Доповнення

Днями співачка Шакіра заявила, що її "пограбували" дикі свині в міському парку Барселони.

Українські Національні Новини

Суспільство