derzhbezpeka-belhii-poperedyla-pro-novi-metody-shpyhunstva-rosii-i-kytaiu

Держбезпека Бельгії попередила про нові методи шпигунства Росії і Китаю

 • 27377 переглядiв

Кардинальні зміни в міжнародних відносинах спонукали Росію змінити тактику. Протягом багатьох років Росія оперувала розвідниками під дипломатичним прикриттям.

Згідно з останнім щорічним звітом Державної безпеки Бельгії, офіцери розвідки Росії та Китаю дедалі частіше видають себе за журналістів або працівників неурядових організацій для збору інформації, а вербування неофіційних агентів зростає. Про це пише агентство Belga, передає УНН.

Деталі

Зазначається, що оскільки в столиці Бельгії розташовані установи ЄС і штаб-квартира НАТО, Бельгія вже давно є осередком шпигунства. Служба державної безпеки країни зараз бачить, що іноземні спецслужби стають більш досконалими у своїх зусиллях зі збору інформації.

Кардинальні зміни в міжнародних відносинах спонукали Росію змінити тактику. Протягом багатьох років Росія оперувала розвідниками під дипломатичним прикриттям.

За останні два роки ми змусили 60 з них залишити країну , що завдало серйозного удару по їхній спроможності. Вони вже не мають дипломатичних паспортів, але можуть видавати себе за журналістів, працівників громадських організацій або представників російських культурних об’єднань

йдеться у повідомленні.

Але це не означає, що російське шпигунство йде на спад. Росія дедалі більше покладається на неформальних офіцерів розвідки.

Кіберактивність і неформальні агенти

Розвідувальні операції Китаю також зазнали фундаментальних змін, згідно зі звітом Державної безпеки. Після арешту офіцера китайської розвідки в Бельгії в 2018 році країна стала набагато обережнішою.

Щоб уникнути ризиків, Китай зараз зосереджується на кіберактивності, використовуючи прикриття або вербуючи неофіційних агентів. Нещодавно викрите вербування ультраправого політика Френка Крейелмана є "ідеальною ілюстрацією" останнього, йдеться у звіті.

У Польщі спецслужби затримали білоруську шпигунку09.01.24, 12:18

Лілія Подоляк

Новини Світу

    Популярні

    У Харкові пролунала серія вибухів - ЗМІ

     • 99397 переглядiв

    Новини по темі

    Reuters: уряд Китаю купують чіпи Nvidia попри заборону США

     • 38948 переглядiв

    Росіяни атакували безпілотником авто поліції на Херсонщині

     • 29671 переглядiв

    У центрі Бєлгорода встановили укриття з бетону

     • 31231 переглядiв

    Bild: Німеччина готується до збройного конфлікту проти Росії

     • 33378 переглядiв

    ХАМАС показав ролик із трьома ізраїльськими заручниками

     • 28733 переглядiв