cherez-postiini-raketni-ataky-rf-yevropeiski-treidery-unykaiut-ukrainskykh-hazoskhovyshch-financial-times

Через постійні ракетні атаки рф європейські трейдери уникають українських газосховищ - Financial Times

 • 26991 переглядiв

Через російські атаки європейські компанії зменшили обсяги зберігання газу в Україні до 10% від минулорічних. Україна прагне, щоб трейдери продовжували використовувати її інфраструктуру, оскільки це приносить важливий дохід.

Цього літа, через російські ракетні удари по енергетиці, європейські трейдери використовують лише частину сховищ природного газу в Україні. Про це пише Financial Times, передає УНН.

Деталі

У виданні нагадують, що Україна має найбільші підземні сховища в Європі й минулого року надала компаніям ЄС цінний простір для зберігання надлишкового газу напередодні зими.

Проте після російських атак навесні по енергетичній інфраструктурі, включаючи насосні установки для зберігання газу, європейські обсяги в червні й липні скоротилися до десятої частини від обсягів, що зберігалися за той самий період минулого року.

Для захисту підземних газосховищ: "Нафтогаз" закликав партнерів посилити ППО України 01.05.24, 00:58

FT підкреслює, що газові сховища в ЄС можуть вмістити максимум близько 100 мільярдів м³ природного газу, тоді як річний попит у блоці становить від 350 до 500 мільярдів м³, залежно від погодних та інших умов.

Торік Україна запропонувала близько 10 мільярдів м³ додаткових потужностей для зберігання газу, а європейські компанії накопичили понад 2 мільярди м³ напередодні зимових місяців.

Але цього року закачування було незначним, навіть попри те, що сховища ЄС заповнені на 86% — найвищий рівень цього року.

За даними агентства Argus, європейські компанії відправили лише 15,4 мільйона м³ і 51,9 мільйона м³ у червні і липні, порівняно з 102,7 мільйонами м³ і 586,6 мільйонами м³ у ці місяці 2023 року.

Зазначається, що самі газові резервуари розташовані глибоко під землею, що захищає їх від ударів, пошкодження наземних об’єктів, які використовуються для закачування газу в сховища, є значним ризиком, про який хвилюються трейдери.

Внаслідок атаки рф на Полтавщину пошкоджено газову інфраструктуру, загинув працівник, трьох поранено - Міненерго04.07.24, 14:54

Головна проблема полягає не у втраті газу, а в неможливості відібрати його, коли це потрібно

- пояснює керівник відділу торгівлі континентальною Європою енергетичної групи Axpo Марко Заальфранк.

Доповнення

Аналітики Financial Times, наголошують, що Україна прагне, щоб європейські трейдери продовжували використовувати її газову інфраструктуру тому, що це приносить цінний дохід її зруйнованій війною економіці.

Торік у ЄС навіть велись переговори  з банками про надання страхування для покриття ризиків, але вони провалилися. Один з високопоставлених сказав, що збільшення атак лише ускладнює такі рішення.

За його словами, Україна може заробити близько 200 мільйонів євро від європейських трейдерів, які зберігають газ, але зустрічна гарантія повинна досягти 1 мільярда євро.

Нагадаємо

Заступник міністра енергетики України Микола Колісник заявив, що вже понад 200 європейських трейдерів використовують українську газотранспортну інфраструктуру, яка стала складовою системи ЄС.

Популярні

Новини по темі

У Харкові пролунали вибухи - ЗМІ

 • 25044 переглядiв