ukenru
bezrobittya-zroslo-popri-skorochennya-robochoyi-sili-nbu

Безробіття зросло попри скорочення робочої сили - НБУ

 • 141498 переглядiв

КИЇВ. 21 червня. УНН. Безробіття в Україні зросло попри скорочення робочої сили на тлі війни, йдеться у новому звіті НБУ про фінансову стабільність, пише УНН.

Деталі

У Нацбанку констатують, що війна примусила підприємства скоротити персонал. Як свідчать оперативні опитування НБУ, у березні п’ята частина підприємств припинила свою діяльність, а ще близько половини змушені були утримувати менше персоналу.

"Після першого шоку війни ситуація поволі поліпшувалася – підприємства відновлювали роботу, зайнятість поступово зростала, хоч і залишилася суттєво нижчою за довоєнну", - зазначають у регуляторі.

Через зниження ділової активності, як вказано, "попит на робочу силу все ще значно нижчий за її пропозицію".

За даними сайтів з пошуку роботи, у травні кількість вакансій була більш як вдвічі нижчою за довоєнний рівень, а кількість резюме – помітно зростала. Станом на кінець квітня, за даними ЄБА, лише 3% опитаних компаній планують надалі збільшувати кількість працівників.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ринок праці у війну: 12 шукачів на одну вакансію

При цьому, за даними НБУ, хоча населення і повертається до країни останніми тижнями, кількість принаймні тимчасово втрачених трудових ресурсів величезна. За оцінками МОП, майже половина зовнішніх переселенців працездатного віку були раніше працевлаштовані, а дві третини мають вищу освіту.

"У середньостроковій перспективі втрата робочої сили суттєво сповільнюватиме темпи відновлення економіки та негативно вплине на попит на фінансові послуги", - зауважили у НБУ.

Доповнення

Як вказують у НБУ, реальні доходи працівників на тлі війни продовжать падати.

Українські Національні Новини

Економіка