banky-oae-blokuiut-platezhi-rosiiskykh-kompanii-cherez-ryzyk-vtorynnykh-sanktsii

Банки ОАЕ блокують платежі російських компаній через ризик вторинних санкцій

 • 13654 переглядiв

Банки ОАЕ почали блокувати платежі російських компаній за китайську електроніку через загрозу вторинних санкцій. Це може призвести до зростання цін на електронні компоненти в росії на 5% до грудня.

Банки Об’єднаних Арабських Еміратів почали блокувати платежі російських компаній за постачання електронних компонентів та техніки з Китаю через загрозу вторинних санкцій, передає УНН із посиланням на росЗМІ.

Як повідомив представник великого дистриб'ютора електроніки, банки відмовляються проводити платежі, якщо оплачена електроніка з інших країн не залишається в ОАЕ. російські компанії використовували фірми в ОАЕ як посередників для переказу коштів за китайську електроніку, яку потім відправляли безпосередньо до росії. За цією схемою в росію надходило близько 10-20% всіх ноутбуків, а в інших категоріях товарів частка могла сягати 30%. Причиною вибору ОАЕ була низька банківська комісія — від 1 до 3%.

Близько місяця тому банки в Дубаї почали блокувати платежі за товари, які надходять з росії. За словами джерела "Комерсанта", блокування ініціювала китайська сторона: китайські банки почали вимагати від дубайських організацій інформацію про походження коштів та митну декларацію на вивезений товар.

російські компанії знайшли альтернативний спосіб проводити платежі за постачання китайської техніки, але з вищими комісіями, що, за словами джерел "Комерсанта", може призвести до зростання цін на електронні компоненти в росії на 5% до грудня.

Проблеми з платежами через банки "дружніх країн" розпочалися у 2023 році, але у 2024 році посилилися через загрозу вторинних санкцій. Ті, хто порушує санкції проти росії, ризикують потрапити до блокуючого списку SDN або отримати обмеження на кореспондентські рахунки в американських банках.

Після того, як США в червні розширили можливості для застосування вторинних санкцій, здійснення платежів між Китаєм і росією, навіть у юанях, стало практично неможливим.

У липні 2024 року відсоток відмов у платежах з росії через банки країн Центральної Азії зріс на 30%.

Нагадаємо 

Санкції США проти рф стали особливо відчутними для фінансового сектору, низка банків Грузії та Казахстану призупинили перекази через російську платіжну систему "Золота Корона". 

Ірина Колеснік

Економіка

    Популярні

    Новини по темі

    У Десні знайшли отруйні речовини, які стікають з рф

     • 9518 переглядiв

    Посуха в Італії загрожує виробництву оливкової олії - ЗМІ

     • 14123 переглядiв