azerbaydzhan-i-virmeniya-mozhut-pidpisati-mirni-domovlenosti-1-chervnya

Азербайджан і Вірменія можуть підписати мирні домовленості 1 червня

 • 508802 переглядiв

КИЇВ. 26 травня. УНН. Азербайджан і Вірменія можуть підписати мирне врегулювання конфлікту навколо території Нагірного Карабаху, який триває понад 35 років, під час саміту Європейського політичного співтовариства у Кишиневі, в Молдові 1 червня. Про це сказала посол Азербайджану в Франції Лейла Абдуллаєва, інформує УНН з посиланням на Reuters.

Цитата

"Ми сподіваємося, що 1 червня в Кишиневі нарешті буде підписано мирний договір... Це історичний момент і імпульс, який не можна пропустити", - сказала вона групі журналістів у Парижі.

Деталі

Очікується, що у саміті візьме участь до 47 глав держав, урядів та інституцій ЄС. Прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян і президент Азербайджану Ільхам Алієв, як повідомили дипломатичні джерела, мають провести переговори на високому рівні з президентом Франції Еммануелем Макроном і канцлером Німеччини Олафом Шольцем.

У четвер, 25 травня, Пашинян та Алієв зустрілися у москві та взяли участь у переговорах за посередництва володимира путіна. Як зазначається у заяві прес-служби прем'єр-міністра Вірменії за підсумками зустрічі, "були обговорені питання, пов'язані з розблокуванням регіональної транспортної та економічної інфраструктури".

"Досягнули домовленості продовжити роботу через тиждень у рамках зустрічі віце-прем'єрів трьох країн", - йдеться у повідомленні.

Пізніше віце-прем'єр рф Олексій Оверчук підтвердив, що зустріч віце-прем'єрів росії, Азербайджану та Вірменії відбудеться наступного тижня у москві, повідомляють росЗМІ. За словами Оверчука, під час зустрічі віце-прем'єрів, зокрема, обговорять порядок перетину кордонів між Азербайджаном та Вірменією. Він зазначив, що обидві країни "однаково розуміють, яким має бути розблокування".

Контекст

Нагірний Карабах, населений вірменами анклав в Азербайджані, був джерелом конфлікту з років до розпаду Радянського Союзу в 1991 році. У 2020 році Баку захопив контроль над територіями, які контролювали етнічні вірмени в гірському анклаві та навколо нього, і з того часу він періодично обмежує доступ до єдиної під’їзної дороги, що з’єднує Нагірний Карабах з Вірменією.

росія традиційно є головним посередником між двома країнами. москва стикається з проблемою збереження цієї ролі, оскільки Сполучені Штати та Європейський Союз докладають власних зусиль для зближення сторін.

Нагадаємо

Прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян під час пресконференції 22 травня заявив, що його країна готова визнати Нагірний Карабах частиною Азербайджану за умови безпеки вірменського населення.

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    На Одещині у лиман витекли нафтопродукти

     • 1958590 переглядiв

    Україна відкриє посольство у Мозамбіку

     • 438585 переглядiв