У харчовій промисловості доречне часткове обмеження застосування пальмової олії - експерт
Київ • УНН
Обмеживши застосування пальмової олії повністю, можемо отримати в продуктах ще більш шкідливі жири, вважає експерт
КИЇВ. 24 січня. УНН. За даними статистики, українці споживають на рік більше 5 кг пальмової олії, яку додають до продуктів харчування, зокрема, молочних і кондитерський виробів найчастіше. Пальмова олія дуже лякає споживачів, однак її активно використовують виробники для здешевлення виробництва. Обмежувати використання цього продукту треба там, де його не повинно бути згідно рецепту. Якщо ж заборони пальмову олію повністю, то виробники її будуть замінювати ще більш шкідливими дешевими кулінарними жирами. Про це у коментарі УНН розповіла керівник відділу тестувань Центру експертиз ТЕСТ Ніна Кільдій.
“Мені здається, що це дуже не однозначне питання (обмеження застосування пальмової олії на законодавчому рівні, — ред.), тому що, якщо обмежити використання пальмової олії то виробники постануть перед проблемою чим замінювати пальмову олію. Ніхто замінювати пальмову олію вершковим маслом, дорогим у порівнянні, не буде. Почнуть замінювати маргарином або кулінарними жирами. І на мій погляд, це буде не найкращий варіант. Тому що, якщо, наприклад, порівняти якісну пальмову олію і не зовсім якісний маргарин, то там же ж суттєва відмінність по трансжирах. Тому що маргарин це велика небезпека утворення трансжирів, і це теж потрібно контролювати”, — сказала вона.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Близько 65% українців, за останні два роки стали вживати їжу гіршої якості
За словами експерта на пальмову олію є нарікання і вона дуже сильно лякає споживачів.
“І звісно, хотілося б, щоб якщо це вершкове масло, то це справді вершкове масло. Але в маслі і так є заборона на використання інших жирів, окрім молочного там нічого бути й не повинно. А в шоколаді, наприклад, має бути лише какао масло і так далі...
Тобто, обмеження використання пальмової олії стосується тільки тих замінників чи тих продуктів, які передбачені рецептурою. Основний напрям — це в нас традиційно кондитерська та молоковмісні продукти. І якщо вони перейдуть повністю лише на маргарини, при чому з огляну на економічну ситуацію в країні, на найбільш дешеві з можливих маргарини. Я думаю, що це буде не найкращий варіант..”, — пояснила Н.Кільдій.
Разом з тим, за слова експерта часткове обмеження застосування пальмової олії в харчовій промисловості доречне. При цьому варто також встановити певні норми по трас жирам для тих чи інших продуктів.
“Так, економія на якості виробництва продуктів продиктована низкою чинників, головний з яких — економічна доцільність, в умовах, коли український споживач не готовий платити багато, а контролю за безпечністю продуктів харчування в державі практично немає”, — додав він.
Відтак, за словами нардепа, не зважаючи на те, що наша країна імпортує пальмової олії в рази менше, аніж такі держави-гіганти, як США або Китай, споживаємо ми її набагато більше.
Він також запропонував до обговорення можливість введення певних обмежень на застосування пальмової олії у продуктах харчування.
Також нагадаємо, на думку О.Цильвіка, недобросовісний бізнес у змові з чиновниками перетворив внутрішній ринок продуктів на смітник.
Раніше про масштабну фальсифікацію споживчого ринку України заявляли і в поліції.