З 2007 по 2018 рік в Україні зареєстровано 24 випадки захворювання на лістеріоз

З 2007 по 2018 рік в Україні зареєстровано 24 випадки захворювання на лістеріоз

Київ  •  УНН

 • 27090 перегляди

КИЇВ. 7 серпня. УНН. З 2007 по 2018 рік в Україні зареєстровано 24 випадки захворювання на тяжку інфекційну хворобу лістеріоз. Про це повідомив Центр громадського здоров’я (ЦГЗ) МОЗ України, передає УНН.

“Із 2007 по 2017 рік в Україні зареєстровано 22 випадки лістеріозу. Із них 11 — в 2017 році. Шестеро хворих померло, із них четверо — новонароджених дітей. Захворюваність в Україні на лістеріоз реєструється на спорадичному рівні, у вигляді поодиноких випадків не пов’язаних між собою. Усі захворілі проживали в різних регіонах країни. У 2018 році в Україні зафіксовано 2 випадки захворювання на лістеріоз: перший — у Львівській області, захворіла жінка 1999 року народження на ангінозно-септичну форму лістеріозу, після лікування в стаціонарі одужала. Другий випадок — на жаль, летальний, чоловік 1949 року народження у Києві помер у липні 2018 року від лістеріозу з ураженням тканини головного мозку”, — розповіли у ЦГЗ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У чотирьох областях зафіксували чергові випадки чуми свиней

Лістеріоз — це інфекційне захворювання, спричинене мікроорганізмами Listeria monocytogenes. Ці бактерії широко розповсюджені у природі, їх знаходять у ґрунті, піску, воді. Список джерел (резервуарів) лістерій — досить великий: це можуть бути дикі гризуни, сільськогосподарські тварини (особливо вівці і свині), домашні і дикі тварини (бродячі коти і собаки), а також дикі птахи, в тому числі голуби. Продукти харчування — молоко, м’ясо, риба, овочі, фрукти для збудника — просто відмінне живильне середовище для росту мікроорганізмів.

Зараження людини може відбуватися при контакті з інфікованими тваринами та птахами, доглядом за ними, при вживанні м’ясної чи рибної продукції без термічної обробки (сире молоко, сирокопчені ковбаси, сир, особливо придбаний на стихійних ринках), через овочі і фрукти. Причому кількість лістерій у забруднених продуктах харчування може бути набагато більша, ніж у зовнішньому середовищі. Від людини до людини лістерії можуть передаватися фекально-оральним шляхом, тому дуже важливо дотримуватись правил гігієни і ретельно мити руки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Києві після укусу кліща понад 20 осіб підхопили хворобу Лайма

У ЦГЗ пояснили, що хвороба характеризується ураженням центральної нервової системи, септичними проявами, абортами, маститами або перебігає у формі безсимптомного носійства. За першими симптомами вона схожа на харчове отруєння.

У випадку прогресування хвороби страждає центральна нервова система (головний мозок). Для літніх людей, осіб із ослабленим імунітетом, маленьких дітей та вагітних жінок наслідки можуть бути летальними. Тому важливо звернутись до лікаря, якщо у вас з’явилися ознаки харчового отруєння: слабкість, озноб, підвищена температура, діарея, блювота. Іншою формою хвороби може бути ангінозно-септична, яка нагадує ангіну. У разі ураження нервової системи з’являються ознаки менінгіту, менінгоенцефаліту або абсцесу мозку.

“Ця небезпечна бактерія може бути у м’ясі, рибі, овочах, фруктах, воді відкритих водойм, ґрунті, піску, молоці, на посуді носія чи хворого (в тому числі на дверних ручках, меблях, унітазі, яких торкався хворий або носій). Важливо всі продукти харчування піддавати належній термічній обробці (варіння, смаження, запікання), яка на 100% знищує лістерії. При вживанні сирих овочів і фруктів ретельно їх промивайте, адже лістерії можуть бути на їх поверхні. Також не варто вживати пошкоджені овочі і фрукти (падалиця, тріщини, розломи) — лістерії, якщо вони були, можуть проникнути всередину. Розігрівання у мікрохвильовій печі, бланшування, розморожування при кімнатній температурі не вбиває мікроорганізмів”, — резюмували у ЦГЗ.

Нагадаємо, у Харкові 04 серпня 2018 року було зареєстровано завізний випадок малярії у громадянина Республіки Нігерія, який прибув до міста у приватних справах.