ЄС готується запропонувати Україні "майбутні безпекові зобов'язання" - ЗМІ

ЄС готується запропонувати Україні "майбутні безпекові зобов'язання" - ЗМІ

Київ  •  УНН

29 червня 2023, 07:30  •  810764 перегляди

КИЇВ. 29 червня. УНН. Країни Європейського Союзу на зустрічі протягом 29-30 червня готуються запропонувати Україні "майбутні безпекові зобов’язання", оскільки лідери блоку прагнуть узгодити довгострокові зобов’язання перед Києвом на тлі зростання нестабільності в росії та українського контрнаступу. Про це пише УНН, посилаючись на Financial Times.

Деталі

Зазначається, що Франція, Німеччина, Велика Британія спільно зі Сполученими Штатами очолять зусилля з узгодження двосторонніх домовленостей про безпеку, щоб забезпечити Україну довгостроковим фінансуванням, військовими поставками, навчанням і розвідувальними даними. Вони будуть спрямовані на те, щоб допомогти Києву відбити повномасштабне вторгнення рф та захистити країну від майбутньої російської агресії.

Як пише FT, ці зобов'язання не відповідають рівню взаємної оборони, передбачуваної у разі членства України в НАТО, однак вони дадуть змогу надати Києву впевненості в готовності Заходу надавати йому подальшу підтримку. За словами дипломата, який спілкувався на умовах анонімності, пропонована декларація Євросоюзу, розроблена Францією, спрямована на те, щоб надіслати "дуже чіткий політичний сигнал" Україні та росії. Інший дипломат вказав, що блок також розгляне зобов'язання, як гарантію, що ЄС "зацікавлений" у ширшій системі безпеки для захисту України.

Офіційні посадовці додали, що ця пропозиція зустріла опір з боку Ірландії, Мальти та Австрії, нейтральних держав блоку, які хочуть ясності щодо того, що означатимуть "зобов’язання".

Журналісти FT ознайомилися з проєктом заяви й зазначили, що у ньому йдеться, що країни-члени ЄС спільно з партнерами "готові зробити внесок у майбутні безпекові зобов’язання для України, що допоможе Україні захистити себе в довгостроковій перспективі, стримувати акти агресії та протистояти спробам дестабілізації". У документі додається, що робота полягатиме у "швидкому розгляді механізмів такого внеску", враховуючи при цьому "політику безпеки та оборони певних держав-членів". Повідомляється, що текст може бути змінений до прийняття.

Нагадаємо

За інформацією ЗМІ, лідери Європейського Союзу обговорять 29 червня наслідки припиненого "заколоту" в росії і пообіцяють подальшу підтримку України у її війні проти вторгнення москви.