Какао може захистити тіло від наслідків вживання жирної їжі та стресу

Какао може захистити тіло від наслідків вживання жирної їжі та стресу

Київ  •  УНН

 • 105249 перегляди

Read in English

Дослідники з Університету Бірмінгема виявили захисні властивості какао з високим вмістом флаванолів. Експеримент показав, що цей напій може протидіяти негативному впливу жирної їжі та стресу на функцію артерій.

Дослідники встановили, що поєднання їжі з високим вмістом жиру та певного сорту какао може протидіяти деяким тривожним недолікам для здоров’я.

Про це пише ScienceAlert, передає УНН.

Деталі

Їжа, завдяки якій ви відчуваєте себе добре під час стресу, часто не корисна для вас. Але в приємному повороті подій вчені виявили, що поєднання їжі з високим вмістом жиру та певного сорту какао може протидіяти деяким тривожним недолікам для здоров’я

- пише видання.

Зазначається, що відомо, що епізоди сильного стресу, навіть короткі, незначно та тимчасово порушують функцію артерій тіла, а дослідження показують, що насичені жири можуть посилити стрес для серцево-судинної системи, подовжуючи відновлення.

Хороша новина полягає в тому, що може бути протиотрута, і, як не дивно, його можна подавати як десерт після їжі з високим вмістом жиру. У сліпому дослідженні за участю здорових дорослих дослідники з Університету Бірмінгема показали, що вживання какао-порошку з високим вмістом антиоксидантів може потенційно полегшити зниження функції судин, пов’язане зі стресом і жирною їжею

- додає видання. 

В експерименті брали участь 23 дорослих людини молодого та середнього віку, які з’їли два масляних круасани з підсоленим маслом і сиром чеддер разом зі склянкою незбираного молока.

Крім того, приблизно половина групи пила какао-напій з високим вмістом флаванолів, які є антиоксидантами, які містяться в продуктах рослинного походження, таких як ягоди, чай, яблука, груші та деякі горіхи. Інша половина пила какао-напій з низьким вмістом флаванолів.

Учасники пройшли універсальну стресову подію: тест з математики. Під час другого сеансу учасники повторили експеримент, вживаючи какао-напій з низьким вмістом флаванолу, якщо раніше їм давали версію з високим вмістом флаванолу, і навпаки. Після жирної їжі та стресової події дослідники виявили збільшення діаметра як плечової, так і сонної артерії учасників. Плечова артерія переносить збагачену киснем кров до тіла, тоді як сонна артерія переносить насичену киснем кров до мозку

 - зазначають дослідники.

Наголошується, що ті, хто какао з високим вмістом флаванолу, були певною мірою захищені від цих порушень. Те, як їх плечова артерія реагувала на зміни кровотоку, було покращено порівняно з групою з низьким вмістом флаванолу.

Нагадаємо

Дослідники з'ясували механізм впливу тривалого стресу на пам'ять та тривожність. Експерименти на мишах показали, як стрес порушує здатність розрізняти нейтральні та негативні події.