Вибори у Франції: що відомо після несподіваної перемоги лівого альянсу

Вибори у Франції: що відомо після несподіваної перемоги лівого альянсу

Київ  •  УНН

8 липня 2024, 09:46  •  15858 перегляди

Read in English

Лівий альянс здобув більшість місць, але не отримав більшості на парламентських виборах у Франції, що змусило президента Макрона керувати країною в умовах підвішеного парламенту.

Лівий альянс отримав найбільшу кількість місць у парламенті у Франції після того, як голосування у другому турі недільних виборів завадило крайній правій партії Марін Ле Пен. Але Франція залишиться у політичному підвішеному стані після того, як жодна партія не наблизилася до завоювання абсолютної більшості, інформує CNN, пише УНН.

Деталі

"Президент Франції Еммануель Макрон, не маючи можливості призначити нові вибори протягом як мінімум ще одного року, а до кінця терміну його повноважень залишилося три роки, схоже, головуватиме у некерованому парламенті, на тлі того, як усередині країни та за кордоном більшає проблем", - вказує видання.

Ле Пен прокоментувала поразку на виборах8 липня 2024, 02:53 • 27939 переглядiв

Ось що відомо:

Як проголосувала Франція: несподіваний результат показав Новий народний фронт (NFP) - група з кількох партій, від крайної лівої партії "Нескорена Франція" (France Unbowed) до більш поміркованих соціалістів та екологістів - отримав 182 місця у Національних зборах, що зробило його найбільшою групою, але це значно менше 289 осіб, необхідних для абсолютної більшості. Центристський альянс Макрона (Ensemble) отримав 163 місця, а крайня права партія Марін Ле Пен "Національне об'єднання" (RN) та її союзники отримали 143 місця.

Що означає результат: сильні результати партії RN у першому турі викликали побоювання, що "Франція може опинитися на порозі обрання свого першого правого уряду з часів колабораціоністського режиму Віші під час Другої світової війни", вказує видання. Але результати неділі стали величезним розчаруванням і показують величезне бажання французьких виборців не допустити приходу до влади крайніх правих - навіть ціною підвішеного парламенту.

Змішана реакція: на вулицях Парижа лунали вітання, на тлі того, як прогнозовані результати свідчили про перемогу лівих. Виступаючи перед натовпом своїх захоплених прихильників, Жан-Люк Меланшон, лідер партії "Нескорена Франція" сказав, що результати стали "величезним полегшенням для переважної більшості людей у ​​нашій країні". Тим часом Жордан Барделла, 28-річний лідер крайньої правої партії RN, заявив, що Франція поринула в "невизначеність і нестабільність".

Хто стане наступним прем'єр-міністром? Прем'єр-міністр Франції Габріель Атталь, протеже Макрона, оголосив, що піде у відставку в понеділок вранці, але залишається незрозумілим, хто стане його наступником. Результати неділі означають, що Макрону загрожує перспектива призначення представника лівої коаліції в межах рідкісної схеми, відомої як "співжиття". Однак представники партії Макрона неодноразово заявляли, що відмовляться працювати з "Нескореною Францією", заявляючи, що вона така ж крайня (і, отже, така ж непридатна для управління), як і RN, пише видання.

Повідомляється, що прем'єр-міністр Франції Габріель Атталь попрямував до Єлисейського президентського палацу, щоб подати заяву про відставку президенту Еммануелю Макрону, про що свідчать телевізійні кадри. Поки незрозуміло, чи прийме Макрон пропозицію Атталя про відставку, про яку було оголошено після того, як надійшли результати виборів.

Що сказав Макрон? У короткій заяві Єлисейського палацу йдеться, що Макрон очікує на повні результати по всіх 577 виборчих округах, "перш ніж приймати необхідні рішення". "У своїй ролі гаранта наших інституцій президент забезпечить повагу до суверенного вибору французького народу", - ідеться в заяві.

Складна ситуація: Едуард Філіп, колишній прем'єр-міністр Франції та союзник Макрона заявив, що спроба президента призначити дострокові вибори призвела до "великої невизначеності". "Правда в тому, що жоден із політичних блоків в Національних зборах не має самостійної більшості для управління, - сказав він. - Тому центральні політичні сили мають залишитися. Вони мають без компромісів сприяти створенню угоди, яка стабілізує політичну ситуацію".