У вечірні години в українській енергосистемі можливий дефіцит – Укренерго

У вечірні години в українській енергосистемі можливий дефіцит – Укренерго

Київ  •  УНН

30 листопада 2023, 10:27  •  22732 перегляди

Read in English

Через погану погоду 191 населений пункт в Україні знеструмлено, ввечері прогнозується потенційний дефіцит електроенергії. "Укренерго" просить економити на споживанні електроенергії, незважаючи на те, що ремонтні роботи тривають, а імпортні потужності збільшилися.

Станом на ранок 30 листопада, в Україні залишається знеструмленим через негоду 191 населений пункт. Ввечері можливий дефіцит електроенергії. Про це повідомляє пресслужба НЕК "Укренерго", передає УНН.

Деталі

"Укренерго" повідомляє, що українська енергосистема зазнає перевантаження, тому диспетчерський центр прогнозує дефіцит електроенергії у вечірні години з 16:00 до 18:00 та закликає споживати електроенергію ощадливо. Причини - зменшення виробництва "зеленої" генерації та одночасне відновлення споживання в населених пунктах, що були знеструмлені через негоду. Разом з тим, у відомстві зазначають, що застосування графіків відключень не прогнозується.

Щодо наслідків негоди - загалом на ранок залишаються знеструмленими 191 населений пункт в Дніпропетровській, Кіровоградській, Миколаївській, Одеській, Черкаській, Сумській областях.

Через бойові дії та з інших причин без світла залишається 442 населені пункти. Через обстріли є нові пошкодження в мережах обленерго в Донецькій, Харківській, Херсонській областях. Аварійно-відновлювальні роботи проводяться в залежності від ситуації з безпекою та з дозволу військових.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Запоріжжі ворог завдав 100 ударів, є пошкоджена інфраструктура

Окремо зазначається, що ремонтні бригади "Укренерго" повернули в роботу всі магістральні високовольтні лінії класом напруги 330 кВ в південному регіоні, що були пошкоджені через негоду. Надійність живлення регіону повністю відновлено.

Щодо виробництва електроенергії:

Електроенергії, виробленої українськими електростанціями, поки що достатньо для забезпечення потреб побутових та юридичних споживачів. Сонячна погода сприяє виробництву більшого обсягу електроенергії сонячними електростанціями.

Але зазначається, що вночі артилерійськими обстрілами була пошкоджена теплоелектроцентраль (ТЕЦ) в південному регіоні. Незважаючи на руйнування будівель та обладнання, теплопостачання споживачів не припинялось, хоча можливості для електропостачання обмежені.

Експорт, як вказується, сьогодні відсутній.

Імпорт електроенергії сьогодні здійснюється переважно в нічні та вечірні години зі Словаччини, Румунії, Молдови. Загальний обсяг 690 МВт·год, з максимальною потужністю в окремі години до 275 МВт. З 28 листопада технічна можливість імпорту електроенергії з Європи до України та Молдови зросла до 1700 МВт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні зафіксували дефіцит електроенергії, просять ощадливо споживати електрику