В Інституті нацпам'яті заявили, що Булгаков - символ імперської політики росії

В Інституті нацпам'яті заявили, що Булгаков - символ імперської політики росії

Київ  •  УНН

3 квітня 2024, 15:32  •  35215 перегляди

Read in English

Експерти Українського інституту національної пам'яті визнали Михайла Булгакова символом російської імперської політики, заявивши, що його твори демонструють упереджене та негативне ставлення до українців та української культури.

Фахівці Українського інституту національної пам’яті визнали Михайла Булгакова символом російської імперської політики, а його публічні пам'ятники пропагандою імперської політики рф. Про це пише УНН з посиланням на Фаховий висновок Українського інституту національної пам'яті.

Деталі

Так, комісія вважає, що Булгаков, попри те, що жив у Києві, зневажав українців та українську культуру, ненавидів українське прагнення до незалежності та негативно відгукувався про становлення Української держави та її очільників.

Тенденційність Михайла Булгакова виразна – ідеологічні акценти його прози свідчать про упередженість автора до українського світу. З позицій російської манії величі та обстоюючи єдину неподільну імперію, він у творах не подає жодного позитивного персонажа-українця, пародіює чи глузливо перекручує українську мову, глузує з української автокефальної церкви, заперечує саме існування української нації

- вказують в Інституті нацпам'яті.

Окрім того, фахівці наголошують, що антигуманний дискурс оповідання "Я убил" (1926) повністю резонує з наративами нинішніх кремлівських пропагандистів Дугіна, Соловйова, Скабєєвої та є прототекстом сьогоднішніх закликів до нищення українців.

Інститут національної пам'яті радить демонтувати Арку дружби народів у Києві29 березня 2024, 18:05 • 97581 перегляд

Неприховано зневажливим є ставлення Булгакова загалом до всіх українців, навіть до тих, яким він був зобов’язаний своїм улаштованим побутом. Він також  дискредитує і кобзарську традицію.

Отже, Михайло Булгаков упереджено й виразно негативно ставився до всього українського (...). Присвоєння його імені географічним об’єктам, назвам юридичних осіб, об’єктам топонімії, а також встановлення на його честь пам’ятників та пам’ятних знаків в Україні було втіленням русифікації – складової російської імперської політики.(...)
З огляду на викладене вище, об’єкти присвячені російському письменнику Булгакову містять символіку російської імперської політики, а подальше використання імені М. А. Булгакова у назвах географічних об’єктів та юридичних осіб, перебування у публічному просторі встановлених на його честь пам’ятників, пам’ятних знаків є пропагандою російської імперської політики.

- заявили у Інституті нацпам'яті.

Нагадаємо

Тимчасовий виконувач обов'язків міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв заявив, що будинок, у якому мешкав Булгаков у Києві, може бути позбавлений статусу об'єкта культурної спадщини національного значення. Проте він, ймовірно, отримає статус пам'ятки місцевого значення