В Австралії папуги наїдаються ферментованих манго і п'яніють
Київ • УНН
КИЇВ. 23 грудня. УНН. В Австралії червонокрилі папуги наїдаються ферментованих манго, які опадають і довго бродять на сонці, від чого птахи п'яніють. Про це повідомляє УНН з посиланням на ABC.
Цитата
Минулого тижня ветеринарна лікарня міста Брум вилікувала кілька пернатих після отруєння етанолом.
“Зараз ми вже бачили близько півдюжини птахів. Однак, на жаль, багато хто просто не потрапляє до клініки, тому що вмирає, перш ніж потрапити до людей”, — розповів ветеринар Пол Мерфі.
Деталі
Зазначається, що поївши фруктів, папуги можуть кілька днів поводитися неадекватно і часто гинуть не лише від алкоголю, але й через власну “п’яну поведінку”. Вони залітають до будинків, сидять на підлозі, де їх можуть схопити кішки або інші хижаки.
Як повідомляють, червонокрилі папуги,імовірно, єдині птахи, на яких так впливає ферментація манго. Деякі науковці пояснюють, що манго загалом єдиний широко доступний фрукт в окрузі, який піддається сильній ферментації.
“Коли плоди дозріють, наступною фазою стає ферментація — цукор перетворюється на спирт. Цей процес робить ароматичні сполуки летючими, що приваблює птахів та інших тварин... Манго особливо унікальні, тому що вони дуже багаті на цукор і можуть виробляти велику кількість алкоголю. Тоді як низка інших тропічних фруктів більш водянисті”, — заявив доцент кафедри молекулярної біології рослин Університету Західної Австралії Майкл Консидайн.
Експерти радять місцевим жителям не забирати сп’янілих птахів додому, а відразу нести до ветеринара.
Нагадаємо
У Китаї через просочення рисового вина у воду, на поверхню спливли тисячі “п’яних” риб.