Українська прем’єр-ліга: анонс другого туру, де дивитися матчі, фаворити букмекерів

Українська прем’єр-ліга: анонс другого туру, де дивитися матчі, фаворити букмекерів

Київ  •  УНН

9 серпня 2024, 06:30  •  144178 перегляди

Read in English

Огляд матчів другого туру Української прем'єр-ліги. Аналіз статистики команд, цікаві факти про гравців та тренерів, а також коефіцієнти букмекерів на результати зустрічей.

Другий тур Української прем’єр ліги стартує вже сьогодні матчами між "Лівим берегом" проти "Ворскли" і "Вересом" проти "Динамо" та продовжиться аж до понеділка, де заключний матч туру проведуть "ЛНЗ" та "Олександрія". УНН вирішив розповісти, з яким настроєм підходять команди до поєдинків, хто фаворит букмекерів та де дивитися матчі УПЛ.  

"Лівий берег" - "Ворскла"

Другий тур сезону УПЛ випало відкривати столичному "Лівому берегу" та полтавській "Ворсклі". Стартовий свисток пролунає о 15:30 на стадіоні "Арена Лівий берег" у столиці. 

Обидві команди стартували з поразок в чемпіонаті України, хоча в матчі проти "ЛНЗ, "Лівий берег" міг взяти історичні бали, однак пропустили на третій доданій арбітром час, поступившись - 1:0. 

Натомість "Ворскла" була нещадно розбита "Шахтарем" (5:0) на власному полі, майже не зумівши створити по-справжньому небезпечного моменту біля воріт "гірників". 

Також зазначимо, що команди ще жодного разу не пересікалися у своїй історії, через що матч стане в дечому історичним. 

Факти

Після розгрому в матчі проти "Шахтаря", "Ворскла" зазнала 20-ї розгромної поразки на  своєму полі. 

Image

Сергій Долганський - багаторічний капітан "Ворскли", а нині головний тренер полтавчан. При ньому команда зазнала 10-ї поразки в УПЛ у 14-ти іграх.

Завдяки дебюту в УПЛ, "Лівий берег" став 50-м клубом за всю історію чемпіонатів України.

Гравці "Ворскли" Ігор Пердута та Олександр Скляр проводять вже 14-тий сезон в УПЛ. 

Image

Ігор Пердута та Олександр Скляр 

"Лівий Берег" проведе 1-й домашній матч в УПЛ.

"Ворскла" на полях суперників не перемагає в УПЛ впродовж 5-ти ігор: нічия та 4 поразки. У попередніх 3-х гостьових матчах УПЛ "біло-зелені" очок не набирали.

100-й матч в УПЛ можуть провести півзахисники "Ворскли" Артем Челядін та Андрій Бацула. 

Букмекери не віддають перевагу жодній з команд. На "Лівий берег" можна поставити з коефіцієнтом 2.8, а на перемогу "Ворскли" - 2.6. На нічию - 3.4. 

"Верес" - "Динамо" 

Заключний матч п’ятниці проведуть у Рівному "Верес" та київське "Динамо". У рівнян було більше часу підготуватися до матчу, адже "Динамо" у вівторок зіграло із шотландським "Рейнджерсом" в рамках кваліфікації Ліги Чемпіонів. 

Кияни мали чудову можливість забезпечити собі перевагу перед матчем відповіддю у Глазго, однак пропустили наприкінці матчу - 1:1. 

"Динамо" перший тур УПЛ проти "Олександрії" пропустило через участь у Лізі Чемпіонів, натомість "Верес" зустрічався із ще одним дебютантом УПЛ - львіськими "Карпатами", зігравши у суху нічию. 

Вже за традицією третій сезон поспіль у першому матчі першого туру команди не змогли відзначитися. 

За свою історію команди пересікалися 19 разів, в яких "Верес" переміг лише одного разу. Сталося це у 2018 році, коли рівненський колектив обіграв киян з рахунком 3:1 на "Арені Львів". Тоді Станіслав Куліш, Сергій Сімінін, який на 72-ій хвилині був вилучений з поля та Руслан Степанюк, який досі виступає за "Верес", принесли команді історичну перемогу. 

У решті матчів, включаючи кубок України і товариські ігри, киян отримали 14 перемог. Ще по два матчі були завершені нічиєю - два в кубку та два в чемпіонаті. Найрезультативніший матч - 7:0 на користь "Динамо" в чемпіонаті України в далекому 1995 році. 

Факти 

У матчі проти "Карпат" "Вересу" вдалося перервати серію пропусків в УПЛ, яка тривала  8 ігор, в яких команда пропустила 13 голів. У минулому сезоні ця серія розпочалася у квітні. Також вона стала однією з найдовших з пропуском голів в історії виступів рівненського клубу на елітному рівні.

Безпрограшна домашня серія "Вересу" в УПЛ триває 5 ігор: по 2 перемоги та 3 нічиї.

Букмекери віддають впевнену перемогу "Динамо" - 1.4 коефіцієнт. На "Верес" коефіцієнт становить 8.7, а на нічию - 4.95. 

"Чорноморець" - "Зоря" 

Другий день ігрового туру стартує у суботу о 15:30 поєдинком одеського "Чорноморця" та луганської "Зорі". У першому турі "Чорноморець" мінімально поступився "Кривбасу" (1:0), а "Зоря" вирвала на останніх хвилинах матчу перемогу в "Інгульця", який повернувся до вищого дивізіону. 

Команди зустрічалися 72 рази, враховуючи чемпіонат та кубок СРСР. За роки незалежності команди в УПЛ зіграли 39 ігор, в яких "Зоря" отримала 16 перемог, а "Чорноморець" на одну менше - 15. Ще у 8 матчах була зафіксована нічия. 

У 2007 році "Чорноморець" переграв "Зорю" з рахунком - 4:0, що є найрозгромнішою перемогою одеситів. 

У 2017 вже "Зоря" переграла "Чорноморець" з розгромним рахунком - 5:0. 

Різниця м’ячів - 53:45 на користь "Зорі". 

Факти

"Чорноморець" в минулому турі програв 200-й виїзний матч в історії Чемпіонату України (також 5-й поспіль виїзний матч в рамках УПЛ, а їх безгольова виїзна серія збільшилася до 450 хвилин). 

Головний тренер "Чорноморця" Олександр Бабич в матчі проти "Кривбасу" провів 40-й гостьовий матч на чолі одеситів (після повернення).

Image

Олександр Бабич 

У минулому турі гравець "Зорі" Роман Вантух провів 100-ий матч в УПЛ. 

Image

Роман Вантух 

Букмекери віддають перевагу "Зорі", на яку можна поставити з коефіцієнтом 2. На перемогу "Чорноморця" букмекери дають 3.8, а на нічию - 3.65.

"Колос" - "Інгулець" 

Заключний поєдинок суботи проведуть ковалівський "Колос" та петрівський "Інгулець". Матч на стадіоні "Колос" у Ковалівці Київської області почнеться о 18:00. Як вже зазначалося, "Інгулець" програв "Зорі" в минулому турі, а ковалівці зіграли в результативну нічию з "Оболонню" - 2:2. 

Всього команди зустрічалися 16 раз, в яких 4 рази переміг "Колос" та 5 разів "Інгулець". Ще у 7 матчах була зафіксована нічия. У рамках УПЛ команди пересікалися 6 раз: 2 перемоги "Колоса", одна "Інгульця" та 3 нічиї. 

"Інгулець" перемагав "Колос" два рази з розгромним рахунком - двічі по 4:0. 

Факти 

Одним із головних героїв "Колоса" в матчі проти "Оболоні" став захисник Андрій Цуріков, який двічі відзначився у воротах "пивоварів". Свій перший дубль в УПЛ Цуріков оформив у 216-й грі в елітному дивізіоні. Тим самим Андрій повторив рекорд серед найпізніших дублів, який майже три роки належав колишньому динамівцю Сергію Сидорчуку.

У Києві для Цурікова відбулася ще одна історична подія: перший гол Андрія у ворота "Оболоні" став для нього ювілейним, 20-м, в УПЛ. Окрім того, Цуріков став автором 10-го дубля "Колоса". 

Окрім того, Цуріков проводить вже свій 14-тий сезон в УПЛ. 

Image

Андрій Цуріков 

Також футболісти "Колосу" вперше у 2024 році зіграли в гостях внічию. До цього, з грудня 2023 року, команда або програвала, або перемагала в іграх, проведених у гостях. 

У минулому турі "Інгулець" пропустив 100-й гол в УПЛ. 

У цьому матчі букмекери віддають перевагу "Колосу" - коефіцієнт 2.05. На перемогу "Інгульця" - 3.8, а на нічию 3.5.

"Оболонь" - "Рух" 

Перший матч неділі в рамках УПЛ проведуть столична "Оболонь" та винниківський "Рух" на "Оболонь-Арені" о 13:00. У минулому матчі "Оболонь" зіграла в бойову нічию з "Колосом" - 2:2, а "Рух" пропускав перший тур через Олімпіаду в Парижі, адже більшість гравців команди представляли збірну України. 

Команди зустрічалися лише 8 раз, з яких 6 раз у Першій лізі. У вищому дивізіоні команди провели лише дві гри, в яких було зафіксовано дві нічиї - 2:2 та 0:0. 

Всього суперники мають по дві перемоги над одна одною, а решта 6 матчів завершилися внічию. 

Факти 

У минулому матчі півзахисник киян Олег Слободян забив перший гол у вищому дивізіоні. Для цього йому знадобилося 18 ігор. 

Image

Олег Слободян

Букмекери віддають перевагу "Руху", на перемогу якого можна поставити з коефіцієнтом 2.3. На перемогу "Оболоні" - 3.4, а на нічию - 3.25. 

"Карпати" - "Кривбас" 

Ще один матч неділі відбудеться на стадіоні "Україна", де місцеві "Карпати" протистоятимуть криворізькому "Кривбасу". Матч розпочнеться о 15:30. Як вже зазначалося, в минулому турі "Карпати" "скатали" з "Вересом" у нульову нічию, а "Кривбас" мінімально переміг "Чорноморець" - 1:0. 

У новітній історії "Карпат" та "Кривбасу" команди пересікалися лише одного разу у товариському матчі в минулому році. Тоді сильнішими виявилися львів’яни - 1:0. 

Довідково 

Львівські "Карпати" були засновані у 1963 році, однак у липні 2021 року клуб було розформовано. У 2020 році у Львові було створено ще один клуб із аналогічною назвою. 

З 18 липня 2024 року "Карпати" стали правонаступником розформованих "Карпат". 18 липня 2024 року Спортивний Арбітражний суд у Лозанні надіслав своє рішення у справі CAS 2023/A/9809, яким підтвердив попереднє рішення ФІФА за позовом колишнього гравця ТзОВ "Клуб професійного футболу "Карпати" Крістобаля Маркеса Креспо, зокрема, що ФК "Карпати" є спортивним правонаступником ТзОВ "КПФ Карпати". 

Криворізький "Кривбас" було засновано у 1959 році і розформовано у 2013 році. У 2020 році Президент України Володимир Зеленський офіційно доручив криворізькому політикуму повернути в професійний футбол "Кривбас". 20 серпня 2020 року інший криворізький клуб, який виступав у Другій лізі, "Гірник", офіційно змінив назву на "Кривбас". 

Якщо враховувати ці факти, то загалом команди зіграли 45 матчів, враховуючи ще чемпіонати СРСР. Востаннє ще до розформування обох команд, вони зіграли у 2013 році - 3:2 на користь "Кривбасу". 

Всього ж у вищому дивізіоні команди пересікалися 36 раз, в яких 20 перемог отримали "Карпати", 9 перемог - "Кривбас" та ще в 9 матчах була зафіксована нічия. Різниця голів - 63:41 на користь "Карпат". 

"Карпати" одного разу перемогли "Кривбас" з рахунком 6:0, що є найбільшою перемогою львів'ян. Найбільші перемоги "Кривбаса" над "Карпатами" - 3:0 та 5:2. 

Факти

У минулому турі головний коуч "Кривбасу" Юрій Вернидуб провів 280 матч на чолі різних клубів УПЛ. В Україні Вернидуб працював із Металургом в статусі в.о., луганською "Зорею" та "Кривбасом". 

Image

Юрій Вернидуб

Також у минулому турі гравець "Кривбасу" Єгор Твердохліб став автором першого голу нового сезону УПЛ, забивши у ворота "Чорноморця". 

Image

Єгор Твердохліб

Минулого туру нападник "Кривбасу" Артур Микитишин відзначився двома курйозними моментами. Спочатку, пробиваючи по воротам "Чорноморця", форвард влучив у клубний автобус одеситів. В другому моменті Микитишин знову пробив вище, влучивши в табло, зламавши шматок екрану. 

@upl_tv Коли влучність - твоє друге імʼя🎯 #футбол #футболукраїни #упл #україна #кривбас #кривийріг #футбольчик #футбольныйтикток #прикол #гумор #тіктокукраїна #тіктокукраїнською #врек #рек #топтикток ♬ Beat Automotivo Tan Tan Tan Viral - WZ Beat

Правий захисник "Карпат" Павло Полегенько в минулому турі дебютував вже у 8-й для себе команді на рівні елітного дивізіону. До цього Полегенько виступав за "Говерлу", "Зірку", "Маріуполь", "Десну", "Інгулець", "Львів" та "Зорю". 

Image

Павло Полегенько

Також в минулому турі півзахисник "Карпат" Ян Костенко отримав перше вилучення в новому сезоні УПЛ. 

Image

Ян Костенко

У стартовому матчі сезону відбувся солідний ювілей: Владислав Лупашко ("Карпати") став 300-м головним тренером в елітному дивізіоні за всю історію Чемпіонатів України.

Image

Владислав Лупашко

Букмекери віддають перевагу "Кривбасу" - 2.2. Дещо нижчим є коефіцієнт на перемогу "Карпат" - 3.4. На нічию теж дають - 3.4.

"Шахтар" - "Полісся" 

Заключний поєдинок неділі проведуть донецький "Шахтар" та житомирський "Полісся". Донеччани підходять до поєдинку у піднесеному настрої, завдяки перемозі у минулому турі над "Ворсклою" на виїзді - 5:0. Натомість житомирянам необхідно реабілітовуватися перед вболівальниками за поразки від "Олімпії" - 2:0 та 2:1, внаслідок чого команда вилетіла з Ліги конференцій. 

У рамках Прем’єр-ліги, команди пересікалися лише двічі - в минулому сезоні. У 15 турі сезону 2023/2024 були зафіксовані "сухі нулі", а в заключному турі УПЛ, який вже нічого не вирішував для "гірників", адже вони забезпечили собі титул, "Шахтар" поступився житомирянам - 2:0. 

Факти 

У минулому турі "Шахтар" отримав 15-ту розгромну перемогу в УПЛ над Ворсклою, в тому числі перша з рахунком 5:0.

Також у минулому турі захисник донеччан Микола Матвієнко оформив перший дубль у новому сезоні УПЛ та став автором 210-го дубля "Шахтаря" в чемпіонатах. 

Image

Микола Матвієнко

Головний тренер "Шахтаря" Маріно Пушич провів 30-тий матч на чолі "гірників. 

Image

Маріно Пушич

Серед футболістів, які вийшли на поле у першому турі сезону-2024/25, півзахисник та капітан "Шахтаря" Тарас Степаненко став автором унікального для себе досягнення. Степаненко проводить вже свій 19-тий сезон в УПЛ. 

За цим показником Степаненко наздогнав Руслана Ротаня та Вячеслава Чечера, з якими тепер розділяє 5-7 місця у "сезонному" рейтингу.

Очолює цей рейтинг багаторічний воротар "Динамо", а нині головний тренер киян -  Олександр Шовковський, який брав участь у 24-х сезонах.

Image

Тарас Степаненко

Окрім того, донецький клуб вперше, починаючи з 2017 року, стартував із великим рахунком на старті чемпіонату України. Тоді команда ще Паулу Фонсеки також розгромила в першому матчі "Ворсклу" на її полі. Щоправда, трохи скромніше - 3:0. 

Букмекери віддають впевнену перемогу "Шахтарю" - 1.3. На "Полісся" можна поставити з коефіцієнтом 10.5. На те, що в матчі буде зафіксована нічия можна поставити з коефіцієнтом - 5.5.

"ЛНЗ" - "Олександрія" 

Заключний матч туру проведуть у понеділок черкаський "ЛНЗ" та "Олександрія" із однойменного міста в Кіровоградській області. У першому турі "ЛНЗ" мінімально на останніх секундах переграв дебютанта УПЛ "Лівий берег" - 1:0. 

Олександрійці ж свій матч проти київського "Динамо" пропустили через участь "біло-синіх" у єврокубках. 

У Прем’єр-лізі команди пересікалися двічі. Одного разу була зафіксована нульова нічия, а в другому "ЛНЗ" мінімально переграв "Олександрію" - 2:1.

Факти

Головний тренер "ЛНЗ" Андрес Карраско став шостим іспанським тренером в історії Чемпіонату України і лише другим, кому вдалося стартувати з перемоги.

Image

Андрес Карраско

"ЛНЗ" збільшило клубні рекордні серії в УПЛ: переможну - до 4-х матчів та безнічийну - до 8-ми: 6 перемог та 2 поразки. 

Букмекери у цьому протистоянні віддають перевагу господарям - 2.4. На перемогу гостей ставлять з коефіцієнтом - 3.3, а на те, що в матчі буде нічия - 3.2. 

Таблиця чемпіонату після першого туру

Image

Всі матчі можна буде переглянути на телеканалі УПЛ ТБ. Він доступний у багатьох провайдерів, на ОТТ-платформах, у кабельних мережах (Setanta Sports, sweet.tv, Omega TV, Воля ТБ, Київстар ТБ, Vodafone TV тощо).