Україна зареєструвала вже понад 111 тисяч воєнних злочинів рф – Генпрокурор

Україна зареєструвала вже понад 111 тисяч воєнних злочинів рф – Генпрокурор

Київ  •  УНН

7 грудня 2023, 14:34  •  36007 перегляди

Read in English

Україна зареєструвала понад 111 000 воєнних злочинів, скоєних росією, 463 підозрюваних було ідентифіковано і 70 засуджено.

Станом на сьогодні офіційно зафіксовано 111 995 тисяч воєнних злочинів, які вчинили росіяни в агресивній війні проти України. Про це під час свого виступу на міжнародній конференції "Свобода або страх" повідомив Генпрокурор Андрій Костін та зазначив, що це не остаточні дані, передає кореспондентка УНН.

На сьогоднішній ранок 111 995 тисяч зареєстрованих випадків воєнних злочинів рф. І ця цифра дійсно вражає, але й вона не є повною. Давайте про це не забувати. Ми можемо лише уявляти, що відбувається на окупованих територіях

- сказав Андрій Костін. 

Деталі

Андрій Костін також повідомив, що Україна вже ідентифікувала 463 підозрюваних у воєнних злочинах. Справи щодо 300 осіб слухаються в судах та вже засуджено 70 російських воєнних злочинців.

"Комусь ця цифра може здатися малою в порівнянні зі 111 тисячами злочинів, та коли я спілкуюсь з іноземними партнерами їхня реакція унікальна",- зауважив Генпрокурор та додав, що в світі ще не було досвіду документування, розслідування та переслідування винуватців безпосередньо під час повномасштабної війни.

Доповнення

Також Андрій Костін зауважив, що десятки тисяч цивільних українців примусово утримуються на ТОТ та на території росії. Людей, які мають проукраїнську позицію затримують за сфабрикованими обвинуваченнями.

"Навіть саме затримання цивільного - це вже воєнний злочин. Тортури, жорстоке поводження, позбавлення доступу до правосуддя – це ще окремі воєнні злочини, винуватці яких мають бути покарані",- наголосив Генпрокурор.

За наявною у прокуратури інформацією майже 90% полонених піддаються тортурам та насильству. На всіх звільнених від ворога територіях було виявлено 104 катівні та місць незаконного утримання. Найбільша кількість – у Харківській області, а саме 25. 18 в Запорізькій, 11 в Херсонській та 10 в Донецькій, а також 19 в рф.

Наразі з 463 встановлених підозрюваних у воєнних злочинах 159 – це підозрювані в незаконному утриманні цивільних осіб. Також саме за цей злочин засуджено вже 25 фігурантів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Воєнні злочини росії: представники Міжнародного кримінального суду вперше зіткнулися з таким масштабом – КНДІСЕ