У США побоюються введення нових санкцій проти рф через вибори і кампанію Байдена

У США побоюються введення нових санкцій проти рф через вибори і кампанію Байдена

Київ  •  УНН

8 липня 2024, 07:02  •  197719 перегляди

Read in English

Білий дім виступає проти нових санкцій щодо російських нафтових танкерів, побоюючись, що це може призвести до підвищення цін на бензин і нашкодити передвиборчій кампанії Байдена.

Зусилля американських чиновників, спрямовані на виведення з експлуатації тіньового флоту нафтових танкерів, який дає змогу рф продавати нафту за високою ціною, наштовхуються на протидію Білого дому. Згідно з матеріалом NYT, Білий дім побоюється, що нові штрафи щодо зазначених танкерів призведуть до зростання цін на нафту і зашкодять передвиборчій кампанії президента США Джо Байдена, передає УНН.

Деталі

Чиновники міністерства фінансів президента Байдена пропонують нові заходи, спрямовані на те, щоб завдати шкоди тіньовому флоту танкерів, які допомагають доставляти російську нафту покупцям по всьому світу всупереч західним санкціям. Однак адміністрація президента США поки що не ухвалила рішення про їхнє запровадження.

Контекст

Намагаючись позбавити росію грошей, необхідних для продовження війни в Україні, Сполучені Штати та їхні союзники запровадили штрафи і зробили інші нові кроки, щоб обмежити доходи москви від продажу нафти за кордон. І все ж рф все частіше знаходить способи обійти ці обмеження.

Нині чиновники казначейства США звернули увагу на так званий тіньовий флот нафтових танкерів, що дає змогу росіянам продавати нафту за ціною вище 60 доларів за барель (вищою за поріг, який Сполучені Штати та їхні союзники запровадили у 2022 році).

Тепер чиновники Мінфіну США пропонують обмежити здатність рф отримувати прибутки від експорту енергоносіїв, але не обмежувати міжнародні ринки в нафтових надходженнях, щоб не допустити глобального цінового шоку. 

Пропозиції про нові штрафи щодо тіньового флота танкерів поки не схвалені у Вашингтоні, - економічні радники побоюються, що це може призвести до наслідків, які зашкодять передвиборчій кампанії Джо Байдена.

Економічні радники в Білому домі стурбовані тим, що це загрожує зростанням цін на нафту цього літа та підвищенням цін на бензин у США, що може зашкодити виборчій кампанії Байдена

 - ідеться в публікації.

Водночас у статті йдеться, що співробітники казначейства США представили адміністрації президента аналітичні матеріали, які свідчать про те, що ризик серйозного впливу на нафтовий ринок невеликий. Проте в Білому домі не підписали ці пропозиції.

Нагадаємо

росія створила тіньовий флот зі старих суден льодового класу, переданих невідомим компаніям, що базуються в Дубаї, для транспортування скрапленого природного газу по всьому світу в обхід західних санкцій.