У основній сесії НМТ взяли участь понад 260 тисяч випускників - Вітренко

У основній сесії НМТ взяли участь понад 260 тисяч випускників - Вітренко

Київ  •  УНН

17 липня 2023, 11:09  •  265216 перегляди

КИЇВ. 17 липня. УНН. Цьогоріч в основній сесії Національного мультипредметного тесту (НМТ), яка тривала з 7 по 20 червня, взяли участь 261 тисяча 825 випускників, з них 20 тисяч і дев'ять осіб - за кордоном. Тестування проводилися у 47 містах 30 країн, повідомив на брифінгу заступник міністра освіти та науки України Андрій Вітренко, передає УНН.

Цитата

"Участь у Національному мультипредметному тесті взяли участь 261 тисяча 825 осіб, з них 20 тисяч 9 - за кордоном. З різних причин, на жаль, не завершили тестування 728 осіб, з них 16 - за кордоном. Понад 93% учасників, а це 260 тисяч 381 особа отримала бали, які дають їм змогу вступати до закладів вищої освіти України", - поінформував заступник міністра.

Деталі

Він зазначив, що основна сесія НМТ, окрім України, проходила у країнах Європейського Союзу, Азербайджані, Туреччині, Канаді та Сполучених Штатах. За словами Вітренка, було проведено десять днів оцінювання, 20 змін у 670 тимчасових екзаменаційних центрів, 62 з яких були розташовані за кордоном.

На питання, який середній бал випускників у 2023 році, заступник міністра відповів, що у Міністерстві освіти і науки України вважають такий підрахунок "некоректним", оскільки залежно від обраної спеціальності діють окремі вагові коефіцієнти.

"Цього року випускники мали здавати два обов'язкові предмети - математику та українську мову. Ще один предмет - історію України, іноземну мову, фізику, хімію, біологію - на вибір. З будь-яким набором предметів можна вступати до будь-якого закладу освіти. Але, залежно від спеціальності, в дію вступають вагові коефіцієнти. Тому, для одного й того самого випускника середній бал, якщо він йтиме на різні спеціальності буде різний", - пояснив Вітренко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Результати основної сесії НМТ-2023: чи можна їх оскаржити?

Водночас він поінформував, що за даними Міносвіти, 253 випускники не склали обов'язковий тест з української мови, що менше 0.1%. Ще 13 тисяч 760 учасників отримали понад 180 балів з цього предмету. Щодо математики, продовжив заступник, то 8 тисяч 475 абітурієнтів отримати 181 бал і вище.

"Ми вважаємо, що цього року, попри надскладні умови навчання, наші випускники впоралися і наші діти показали свою жагу до знань, і високий рівень знань, який вони продемонстрували під час складання Національного мультипредметного тесту.

Нагадаємо

11 липня стартувала додаткова сесія Національного мультипредметного тесту, яка триватиме до 24 липня.