У 88% справ суди скасовують штрафи від ТЦК - моніторинг

У 88% справ суди скасовують штрафи від ТЦК - моніторинг

Київ  •  УНН

7 серпня 2024, 08:45  •  12090 перегляди

Read in English

Українські суди скасовують 88% штрафів від ТЦК за порушення правил військового обліку. Найчастіше скасовуються штрафи за порушення, що сталися до змін у законодавстві, або через процедурні порушення.

У 88% справ українські суди скасовують штрафи від ТЦК. Найбільше скасувань стосуються порушень, які сталися до вступу в дію змін у відповідному законодавстві. Про це УНН повідомляє з посиланням на дані моніторингового сервісу Опендатабот.

Деталі

"Щонайменше 34 справи з вимогою українців оскаржити штрафи від ТЦК розглянули українські суди з моменту впровадження нових норм щодо порушення правил військового обліку. У більшості з них - а саме в 30 справах - суди ухвалили рішення на користь позивачів та скасували штрафи. У чотирьох справах суди відмовили громадянам та залишили штрафи у силі", - ідеться в повідомленні.

Зазначається, що найбільше скасувань стосуються порушень, які сталися до вступу в дію змін у законі.

Суди враховують, що закон не має зворотної дії - відповідно, не дозволяє покарати за давнє правопорушення за новими правилами. Так, зокрема, сталося й у єдиній наразі справі у реєстрі, де штраф від ТЦК оскаржувала жінка, медикиня за фахом. На момент, як позивач отримувала медичну освіту, обов’язку ставати на облік не було - тож суд скасував цей штраф.

У 20% штрафи оскаржені через порушення процедури притягнення до відповідальності або відсутність доказів вчинення правопорушення. Так, наприклад, оскаржили штраф за неперебування на військовому обліку у РТЦК чоловіка, який за два тижні до того отримав тимчасове посвідчення про взяття на військовий облік.

В Мін’юсті пояснили, як дізнатися про наявність штрафу від ТЦК5 липня 2024, 12:28 • 12409 переглядiв

В іншому випадку до суду звернувся чоловік, який прибув в ТЦК для уточнення даних, натомість отримав штраф. У постанові представники ТЦК не довели вчинення правопорушення та пропустили строки, через які за це могли покарати - тож суд скасував штраф.

Зауважується, що йдеться лише про штрафи за порушення правил військового обліку за змінами у ст. 210 КУпАП, що були ухвалені у травні 2024 року. За такі порушення можуть оштрафувати від 17 тисяч грн до 25 тисяч грн.

Від початку року до виконавчої служби загалом було передано понад 12 тисяч штрафів за порушення військового обліку від ТЦК та СП. 

В Міноборони заявили, що автоматичні штрафи за не оновлення даних у ТЦК не передбачено14 липня 2024, 10:22 • 32151 перегляд