Ціни на продукти у світі досягли максимуму з 2014 року

Ціни на продукти у світі досягли максимуму з 2014 року

Київ  •  УНН

 • 12670 перегляди

КИЇВ. 12 січня. УНН. Продуктова корзина за рік подорожчала на 8,2%, через що світові ціни на продукти в 2017 році досягли трирічного максимуму. Про це свідчать дані Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО), передає УНН.

Середнє значення індексу продовольчих цін ФАО (розраховується на основі середніх значень індексів міжнародних цін на п’ять товарних груп продовольства), в 2017 році становило 174,6 пункти, що на 8,2% більше, за показник попереднього року, та є максимумом з 2014 року.

Середнє значення індексу зернових цін за рік зросло на 3,2% і досягло 151,6 пункту, однак це на 37% нижче за рекордний рівень 2011 року (240,9 пункту).

Індекс цін на м’ясо за рік зріс на 9%, до позначки 170 пунктів, що на 4,7% нижче за середній показник у 2012-2016 роках.
Найшвидше в 2017 році зростали ціни на баранину. Свинина, птиця, яловичина подорожчали помірно.

Водночас, найбільш різке зростання продемонстрували ціни на молочну продукцію: середньорічне значення індексу підскочило на 31,5% у порівнянні з 2016 роком, до 202,2 пунктів. Найбільше подорожчало вершкове масло, ціни на сир і незбиране сухе молоко зростали більш помірно, а на знежирене сухе молоко — залишилися на колишньому рівні.

Цукор за підсумками 2017 року, навпаки, значно подешевшав завдяки рекордному врожаю в Бразилії, яка залишається найбільшим виробником сировини у світі, а також розширенню виробництва в Індії і Таїланді. Таким чином, середньорічне значення індексу цін на цукор скоротилося до 227,3 пункти або на 11,2%, порівняно із 2016 роком. А, порівнюючи із рекордним рівнем 2011 року, падіння склало 38%.

При цьому, організація очікує, що в довгостроковій перспективі відбудеться уповільнення зростання цін на продовольство: попит в Китаї, який раніше штовхав ціни вгору, досяг максимуму, а нових драйверів поки не з’явилося.

Крім того, ФАО підвищило свій прогноз світового виробництва зерна в 2017 році до 2,63 млрд тонн — на 0,6% вище рівня минулого року.

Загалом, у сезоні 2017/18 року виробництво зерна має досягти рекордного рівня 3,33 млрд тонн, а споживання — 2,6 млрд тонн, що на 1,2% більше, ніж у минулому періоді. У ФАО очікують, що запаси зернових також продовжать зростати і досягнуть найвищого показника з сезону 2001/02 року, склавши 726 млн тонн.

Додамо, у минулорічному сільськогосподарському прогнозі Організації економічного співробітництва та розвитку і Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН на 2017-2026 роки зазначалося, що у найближчі 10 років ціни на сільгосппродукцію залишатимуться на низькому рівні через сповільнення зростання споживання. Для більшості сировинних груп, включаючи зернові, м’ясо, рибу та олії, споживання зростатиме майже вдвічі повільніше, оскільки основними чинниками зростання є підвищення рівня споживання в Китаї та розширення виробництва біопалива, які досягли своїх меж, а поява нових поки що не прогнозується.

Нагадаємо, за рік інфляція на споживчому ринку України сягла 13,7%.