Скасування переходу на "зимовий" та "літній" час: Рада розблокувала підписання закону

Скасування переходу на "зимовий" та "літній" час: Рада розблокувала підписання закону

Київ  •  УНН

21 серпня 2024, 12:53  •  23460 перегляди

Read in English

Верховна Рада відхилила блокуючу постанову щодо скасування переведення годинників. Закон про скасування переходу на літній час з 2025 року тепер буде відправлено на підпис президенту.

Верховна Рада розблокувала підписання законопроєкту спікера Верховної Ради Руслана Стефанчука про скасування переведення часу в Україні з зимового на літній.

Про це повідомив нардеп Олексій Гончаренко, передає УНН.

Деталі

Щойно в Раді провалили мою блокуючу постанову за те, щоб не було скасовано переведення годинників. Тепер законопроєкт буде відправлено на підпис

- повідомив Гончаренко.

Доповнення

16 липня Верховна Рада ухвалила законопроєкт №4201, який ще було подано у 2020 році до ВР Русланом Стефанчуком, який на той час був першим заступником голови ВР, про скасування переведення часу в Україні з зимового на літній. Таким чином в цьому році українці в останню неділю (27-го) жовтня переведуть стрілки на зимовий час і далі вже переведення на літній час з 2025-го та далі не буде.

Зазначимо, що законопроєкт про скасування переведення часу в Україні був ухвалений у першому читанні ще у березні 2021 року. Вже за кілька тижнів депутати не змогли ухвалити його у другому читанні та в цілому і його було відправлено на повторне друге читання. В пояснювальній записці Стефанчук вказував, що спрямований не тільки на вирішення питань щодо визначення правових засад обчислення часу в Україні, а й покликаний забезпечити захист територіальної цілісності та зміцнення національної безпеки України, оскільки, як відомо, на тимчасово окупованих територіях України встановлений час держави-агресора – російської федерації.

Тому встановлення і закріплення на всій території України без виключення єдиного київського часу в свою чергу дозволить зміцнити й безпекові позиції України та сприятиме деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій

- зазначав Стефанчук.

Також спікер Ради аргументував це тим, що законопроєкт спрямований на захист здоров’я населення, оскільки на думку більшості науковців та лікарів, зазначений порядок обчислення часу в частині щорічного переведення стрілок годинника на одну годину вперед і назад, несе ряд негативних наслідків, викликає значне погіршення стану здоров’я громадян в період адаптації до "літнього" та "зимового" часу.

Такий "сезонний часовий стрибок" призводить до зміни біологічних ритмів людини, що негативним чином відображається на загальному стані людини, як фізіологічному, так і психологічному

- йшлося в пояснювальній записці.

Після ухвалення законопроєкту у повторному другому читанні, нардеп Гончаренко вніс постанову, якою заблокував його підписання, адже на думку нардепа ухвалення цього рішення відбулося із грубими порушеннями вимог Регламенту Верховної Ради, статті 45, яка передбачає порядок голосування пропозицій і поправок на пленарному засіданні ВР та частини 1 статті 117, яка передбачає, що законопроект, підготовлений до другого читання чи повторного другого читання, висновок головного комітету та інші супровідні документи до нього надаються народним депутатам не пізніш як за десять днів до дня розгляду цього законопроекту на пленарному засіданні.

Пізніше Гончаренко зареєстрував петиції із закликом до Президента Володимира Зеленського ветувати законопроєкт про обчислення часу.