Швеція закликала до терпіння щодо розслідування вибуху на "Північному потоці"

Швеція закликала до терпіння щодо розслідування вибуху на "Північному потоці"

Київ  •  УНН

22 лютого 2023, 13:55  •  554872 перегляди

КИЇВ. 22 лютого. УНН. Швеція закликала повірити в її «унікальне» розслідування вибуху на газопроводах «Північний потік», у той час як росія повторює звинувачення у змові Заходу, повідомляє EUobserver, пише УНН.

Цитата

«Наскільки мені відомо, це унікальне розслідування», — заявила EUobserver представник шведської прокуратури, маючи на увазі спроби з'ясувати, хто підірвав російські газопроводи в Німеччину в морській зоні Швеції у вересні минулого року.

Деталі

Матс Люнгквіст, відповідальний прокурор, розслідує це «за допомогою шведської поліції, шведської служби безпеки та інших органів. За необхідності прокурор може зробити запит на допомогу, з підводними човнами або з чимось іншим», — сказала вона.

На запитання, чи можна довіряти Юнгквісту в тому, що він зробить це без політичного втручання, з огляду на звинувачення росії, прессекретарка зіслалася на репутацію Швеції в галузі прозорості та верховенства закону.

"Прокуратура є незалежним органом", - сказала вона.

«Уряд може видавати загальні постанови [незалежній] владі, але, згідно зі [шведською] конституцією, він не повинен давати вказівок у рутинних справах», — додала вона.

«Коли розслідування буде завершено і прокурор ухвалить рішення про висунення обвинувачення, усе, що є в розслідуванні, стає надбанням гласності», — також заявила прес-секретар.

«Однак є винятки — інформація, яка стосується безпеки Швеції», — сказала вона.

Данія, Німеччина і росія також розслідують вибух у Балтійському морі.

«Ми вже провели експертизу на місці за підтримки дослідницьких суден. Наші розслідування тривають, і я не можу передбачити, коли вони будуть завершені», — заявила прес-секретар Федеральної прокуратури Німеччини.

Данське розслідування вибухів у морській зоні Данії проводиться поліцією Копенгагена за допомогою Сил оборони Данії та Данської служби безпеки і розвідки (PET).

Однак PET обробляє медіа-запити і мало що говорить.

«Розслідування все ще триває, і ми зазвичай не коментуємо», — ідеться в повідомленні.

Засідання РБ ООН

Данія, Німеччина, а також Швеція заявили Раді Безпеки ООН у спільному листі у вівторок (21 лютого): «На даний момент неможливо сказати, коли вони [розслідування] будуть завершені»

«Влада Данії, Німеччини та Швеції ведуть діалог щодо розслідування витоків газу, і діалог триватиме у відповідному обсязі», — додали вони, повідомляє Reuters.

Вони надіслали лист після того, як росія поширила проєкт резолюції ООН, що закликає до створення міжнародної комісії для розслідування подій.

"Представник рф в ООН василь небензя також звинуватив США в підриві «Північного потоку» на гарячому засіданні Ради Безпеки ООН у вівторок у Нью-Йорку", - пише видання.

Як «доказ» небензя процитував нещодавній пост у блозі американського журналіста Сеймура Херша, який звинуватив США і Норвегію в тому, що вони зробили це разом. «Цей журналіст говорить правду. Це більше, ніж просто димлячий пістолет», — сказав небензя.

росія запросила професора Колумбійського університету Джеффрі Сакса виступити в ООН.

«Лише у жменьки суб'єктів на державному рівні є як технічні можливості, так і доступ до Балтійського моря для проведення цієї акції, включно зі США, росією, Великою Британією, Польщею, Норвегією, Німеччиною, Данією та Швецією», — сказав Сакс, за даними AP.

«Україні не вистачає необхідних технологій, а також доступу до Балтійського моря», — додав він.

"Неясно, які розслідування провела росія, але в жовтні минулого року вона також звинуватила британський флот у підриві «Північного потоку»", - зазначає видання.

Заступник генерального секретаря ООН з політичних питань Розмарі Дікарло у вівторок закликала до стриманості.

«Ми повинні уникати будь-яких необґрунтованих звинувачень, які можуть ще більше загострити і без того сильну напруженість у регіоні та потенційно ускладнити пошук правди», — сказала вона.

Доповідь Херша була «повністю неправдивою»і розслідування ООН було б недоречним, оскільки Швеція, Данія і Німеччина вже виконали цю роботу, заявив посол США Джон Келлі.

Американський дипломат додав, що небензя зловживав РБ ООН, щоб привернути увагу всього світу до диких звинувачень росії замість п'ятничної річниці її вторгнення в Україну.

«росія відчайдушно хоче змінити тему», — сказав Келлі.

Частина скарги рф в ООН полягає в тому, що данська, шведська та німецька влада відмовилися поділитися доказами з російськими слідчими.

Тріо з ЄС заявило в листі у вівторок, що «російську владу було проінформовано» про їхню діяльність.

Консорціум Nord Stream, який побудував трубопровід, також отримав доступ до місця підводного злочину, як повідомляється на її веб-сайті.

Питання екології

Окрім геополітики, у результаті вибухів газопроводу «Північний потік-2» в повітря було викинуто від 75 до 230 кілотонн метану — рекордна кількість, — ідеться в дослідженні, проведеному Програмою ООН з навколишнього середовища, оприлюдненому в Парижі в понеділок.

Але «попри те, що інцидент з Nord Stream величезний для однієї події, він є краплею в океані порівняно з кількістю метану, викинутою в усьому світі», — сказав очільник Міжнародної обсерваторії ООН щодо викидів метану Манфреді Кальтаджироне.