Призначення керівником Фонду гарантування вкладів чиновника з НБУ з "репутацією" може стати доказом, що боротьба з корупцією в Україні фіктивна - експерт

Призначення керівником Фонду гарантування вкладів чиновника з НБУ з "репутацією" може стати доказом, що боротьба з корупцією в Україні фіктивна - експерт

Київ  •  УНН

25 липня 2024, 12:36  •  37715 перегляди

Read in English

Експерт вважає, що призначення Павла Поляруша керівником Фонду гарантування вкладів може бути доказом фіктивності боротьби з корупцією в Україні. Поляруш, який має сумнівну репутацію, лобіюється головою НБУ.

Призначення директором-розпорядником Фонду гарантування вкладів начальника Управління роботи з проблемними активами Національного банку України Павла Поляруша може стати свідченням того, що задекларована боротьба з корупцією в Україні – це фікція. Таку думку в ексклюзивному коментарі УНН висловив експерт з питань безпеки Сергій Шабовта.

Це (намагання призначити Поляруша директором-розпорядником ФГВФО – ред.) просто очевидне свідчення того, що вся боротьба з корупцією, яку ніби-то робить все більш ефективною держава Україна насправді є фікція. Ми бачимо, що всі злодії, яких викривають ЗМІ, от такі особи з "репутацією", особи, які зловживають, які ховаються або їздять за кордон в умовах війни, які причетні до відвертих злочинів пов’язаних із зловживаннями, як посадами, так і бюджетними грошима, вони залишаються по суті безкарними,

- зазначив Шабовта.

При цьому, за його словами, призначення Поляруша у Фонд може стати не першим прикладом невдалої кадрової політики голови Національного банку України Андрія Пишного.

Експерт не виключає, що після призначення Поляруша керівником Фонду, він не буде самостійною фігурою.

Так, вочевидь ручне управління буде, воно зобов’язане таким бути. Ми бачимо жахливу ситуацію сьогодні, коли люди, яких ЗМІ викривають на тих чи інших подіях - зникають на певний час, а потім випливають і приходять керувати такими установами,

- додав Шабовта.

Він також підкреслив, що здивований, чому досі не розроблений порядок обрання директора-розпорядника ФГВФО на конкурсі, як того вимагає від України Міжнародний валютний фонд.

Нагадаємо

Адміністративна рада Фонду гарантування вкладів фізичних осіб звільнила Світлану Рекрут з посади директора-розпорядника ФГВФО за власним бажанням. Як повідомляла колишня очільниця Фонду, у неї спливав строк контракту і вона не мала бажання його продовжувати. Замість неї обовʼязки виконує її заступниці Ольга Білай, повідомила пресслужба установи.

Додамо

Із власних джерел УНН стало відомо, що голова НБУ лобіює призначення директором-розпорядником фонду начальника Управління роботи з проблемними активами Національного банку України Павла Поляруша, який є цивільним чоловіком заступниці голови Офісу президента Ірини Мудрої.

ЗМІ повідомляли, що Поляруш може мати подвійне громадянство, що заборонене українським законодавством. Крім того, журналісти зʼясували, що він фігурує в кримінальній справі щодо одіозного чиновника Міністерства оборони. Зокрема, за даними слідства, Поляруш у 2022 році отримав дозвіл на виїзд за кордон на елітному автомобілі Lexus RX200Т нібито для того: щоб ввозити гуманітарну допомогу. Журналісти стверджують, що кілька разів він виїжджав з України з одним із фігурантів кримінальної справи, який нині перебуває у розшуку.