На Вінниччині та Черкащині безплатно перевірили холестерин у людей: стали відомі результати

На Вінниччині та Черкащині безплатно перевірили холестерин у людей: стали відомі результати

Київ  •  УНН

 • 17377 перегляди

КИЇВ. 23 липня. УНН. Майже кожен другий житель Канева (Черкащина) та Ладижина (Вінниччина) має підвищений рівень холестерину. Про це свідчать дані, зібрані благодійним фондом "МХП – Громаді" в межах соціального проекту, передає УНН.

Участь в проекті взяли понад 700 жителів міст, які безоплатно здали аналіз крові на рівень холестерину.

У результаті виявлено, що 40% осіб у віці від 12 до 89 років мають відхилення від норми загального рівня холестерину. У більшості випадків перевищення загального рівня холестерину в крові незначне — 5,2-6,7 ммоль/л. Таких — 32% з числа тих, хто здав аналізи.

“Це — сигнал, на який потрібно звернути увагу й проконсультуватися з лікарем. У таких випадках проблема вирішується переважно без застосування медикаментів: допомагає правильна дієта у поєднанні з високою фізичною активністю”, — йдеться у повідомленні.

Помірне підвищення холестерину виявлено у 6% серед учасників досліджень. Важке (понад 7,8 ммоль/л) — у 2%.

“Це — ті випадки, коли проконсультуватися з лікарем потрібно невідкладно через підвищений ризик виникнення ускладнень. Лікар порадить, як діяти у вашому конкретному випадку та за потреби призначить додаткові обстеження”, — сказано у повідомленні.

Результати дослідження прокоментувала терапевт із 30-річним стажем, лікар вищої категорії Ірина Плахотнюк. Вона нагадала, що більшу частину холестерину організм людини синтезує сам, зокрема, печінка — до 80%.

“Майже весь інший холестерин потрапляє до нас із їжею. Тому дієта та здоровий спосіб життя дуже важливі. Понад усе холестерин — у маслі вершковому низької якості, маргарині, майонезі, кондитерських виробах, копченостях, “червоному” м’ясі, твердих сирах та сливках.

Але справжнім постачальником “поганого холестерину” до організму людини є смаженості — будь-яка їжа, приготовлена цим способом із застосуванням значної кількості рослинної олії, - та фастфуд. Саме тому споживати такі продукти потрібно в помірній кількості, дотримуючись добової та тижневої норм", — коментує Плахотнюк.

Надмірний вміст холестерину у крові провокує низку небезпечних недуг: таких, як атеросклерози, інфаркти та інсульти. Тож більшість авторитетних міжнародних організацій у галузі охорони здоров’я рекомендують перевіряти рівень холестерину дорослим кожні 4-6 років.

Для осіб з групи ризику (особи, які мають спадкові серцево-судинні захворювання; хворі на ішемічну хворобу серця, інсульт або мініінсульт, особи, які мають захворювання периферичних артерій; особи з надмірною вагою; хворі на хронічні запальні процеси такі, як ревматоїдний артрит, псоріаз або ВІЛ; діабетики та гіпертоніки) лікарі радять перевіряти рівень холестерину раз на рік.

По темі

Всесвітня організація охорони здоров’я повідомляє про дані, які встановлюють зв’язок між споживанням червоного м’яса і розвитком колоректального раку, раку підшлункової залози і простати. У багатьох країнах світу органи охорони здоров’я рекомендують обмежити вживання в їжу м’ясної продукції і червоного м’яса, оскільки з ними пов’язаний підвищений ризик смерті від хвороб серця, діабету та інших захворювань.

МОЗ України радить українцям обмежити споживання червоного м’яса до 500 грамів у тиждень.

Довідка

Червоне м’ясо — всі види м’яса (м’язової тканини) ссавців, включаючи яловичину, телятину, свинину, ягнятину, баранину, конину і козлятину.