Метеорний потік Персеїди: коли і як найкраще спостерігати падаючі зірки цього року

Метеорний потік Персеїди: коли і як найкраще спостерігати падаючі зірки цього року

Київ  •  УНН

12 серпня 2024, 10:06  •  30387 перегляди

Read in English

Пік метеорного потоку Персеїди - сьогодні протягом другої половини дня, а також у вечірній час. Найкращий час для спостереження - після опівночі до світанку, коли можна побачити до 100 метеорів на годину неозброєним оком.

Пік видовища у вівторок у другій половині дня. Увечері кількість падаючих зірок буде особливо великою, і це явище можна буде легко спостерігати неозброєним оком.

Пише УНН із посиланням на ВВС та Tagesspiegel.

Деталі

Метеорний потік Персеїди - один із найкращих метеорних потоків року.

Основне видовище очікувалося цими вихідними, втім кульмінація триватиме аж до вівторка.

Експерти стверджують, що найкращі шанси побачити метеор з'являються одразу після півночі і закінчуються приблизно за годину до сходу Сонця, але варто перевірити погоду в місці вашого перебування.

Маршрут до Персеїд

Персей знаходиться в безпосередній близькості від сузір'їв Кассіопеї і Жирафа.

Image

Порада:

знайдіть сузір'я Великої Ведмедиці;

потім знайдіть задню вісь Возу (Вели́кий Ківш);

далі витягніть цю вісь вгору, - ви повинні досягти Полярної зірки;

Image

Знову подовжте маршрут на таку ж довжину в тому ж напрямку;

Тепер ви маєте побачити сузір’я Кассіопеї, радить видання Tagesspiegel.

Довідково

Метеори, офіційна технічна назва падаючих зірок, — це маленькі частинки каміння або пилу, які згоряють у високих шарах атмосфери. Але це також може бути освітлення більших тіл, розташованих далі. Явище вивчається в науці астрономії.

Доктор Грегорі Браун, старший науковий співробітник відділу астрономії Королівської обсерваторії в Грінвічі, сказав, що Персеїди - один із найшвидших метеорних потоків.

"Вони рухаються зі швидкістю до 37 миль на секунду, але за розміром вони не перевищують частинки фарби або піщинки, що падають в атмосферу", - сказав він.

Хоча це і спричиняє це доволі яскраве світлове шоу, у них немає абсолютно жодних шансів впасти на землю. І навіть якби вони це зробили, вони такі крихітні, що не заподіють жодної шкоди

- каже фахівець.

Можна загадувати бажання під час зорепаду

Думка про те, що знайдені падаючі зірки виконують бажання, добре відома в народних уявленнях багатьох країн. Але навколо спостережень метеорів ходять й інші міфи. Наприклад, у Верхньому Пфальці вважають, що там, де падаюча зірка падає на землю, знаходиться скарб - як у казці "Стернталь".

Нагадаємо

Раніше УНН розповідав, що метеорний потік Дельта Аквариди осяє нічне небо, - йшлося про те, як спостерігати видовищний зорепад.