Майже 10% продуктів в ЄС - "подвійної якості"
Київ • УНН
КИЇВ. 27 червня. УНН. Дев'ять відсотків продуктів харчування, що реалізуються на ринку ЄС, розрізняються за складом, маючи при цьому ідентичну упаковку. Про це свідчать результати дослідження, проведеного Європейською комісією в 19 європейських країнах, передає УНН з посиланням на lv.sputniknews.
Згідно з результатами дослідження, ще 22% продуктів з відмінним складом мають схожу упаковку.
"Результати дослідження неоднозначні. Хоча я радий, що не виявилося ознак розриву стандартів якості фірмових продуктів між сходом і заходом, але стурбований тим, що до третини протестованих продуктів мають різні склади, хоча і продаються під однаковими або схожими брендами", - прокоментував результати дослідження єврокомісар з освіти, культури та спорту Тібор Наврачич.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Влада Чехії зробила перший крок до заборони подвійних стандартів якості продуктів
Для дослідження були взяті зразки 1400 продуктів в 19 країнах: Болгарії, Угорщині, ФРН, Греції, Данії, Іспанії, Італії, Кіпрі, Латвії, Литві, Мальті, Польщі, Словаччині, Словенії, Нідерландах, Франції, Хорватії, Чехії та Естонії.
Раніше лідери чотирьох країн ЄС озвучили свої вимоги до виробників продуктів.
Так, в Польщі, Чехії, Словаччині та Угорщині заявили про неприпустимість застосування різних стандартів якості при виготовленні харчової продукції в різних країнах ЄС.
Ще раніше результати дослідження якості товарів підтвердили, що продукти харчування, які продаються в деяких країнах Центральної та Східної Європи, хоча і безпечні, але менш якісні, ніж ті ж продукти в Західній Європі.
На думку депутата Сергія Тригубенка, не виключено, що аналогічна практика подвійних стандартів з боку великих виробників продуктів харчування може застосовуватися і щодо України.