Космічне вино повернулося на Землю: тепер ним займуться вчені й сомельє
Київ • УНН
КИЇВ. 15 січня. УНН. На Землю повернулись 12 пляшок вина і виноградна лоза відомих сортів Мерло і Каберне Совіньйон, які пробули цілий рік на борту Міжнародної космічної станції (МКС). Про це пише The Guardian, повідомляє УНН.
Так, торік люксембурзька компанія Space Cargo Unlimited відправила вино в космос на рік, щоб зрозуміти, як радіація і мікрогравітація впливають на смак напою. Метою вчених також було зрозуміти, як зробити вино і лозу більш витривалими на Землі, клімат якої змінюється.
Пляшки з космосу планують відкоркувати в кінці лютого в Бордо на спеціальній дегустації. Французькі сомельє оцінять смак вина, на який тривалий час впливали космічні фактори. Також напій буде досліджено в лабораторії.
Для чистоти експерименту на Землі зберігалися копії цих продуктів — таке саме вино і лозу. Вони перебували в однакових умовах у спеціальних циліндрах. Тепер учені визначатимуть різницю й шукатимуть зміни, які відбулися з “земним” і “космічним” вином.
Зауважимо, що саме “космічне” вино стало головним алкотрендом 2020 року, за інформацією агентства Bloomberg. Так само, як і мода на крафтовий алкоголь, який у Bloomberg назвали трендом десятиріччя, популярність якого не зменшиться й у 2021 році. Відзначимо, що тренд на крафтовий алкоголь вже давно набирає обертів в Україні.
Нагадаємо, однією з найпопулярніших крафтових горілок в Україні вважається “Др. Житник”, виробництва вітчизняного лікеро-горілчаного заводу “PRIME”.
Раніше УНН писав, що в ТОП-5 надійних українських виробників якісного алкоголю належать такі лікеро-горілчані компанії, як: “Баядера — Груп” (ТМ “Хлібний дар”), “Глобал Спірітс” (УДК) (ТМ “Хортиця”), “ЛВН Лімітед” (ТМ “Немірофф”), ЛГЗ “Прайм” (ТМ “Prime”, “Др.Житник”) і ТОВ “Атлантіс” (ТМ “Грін Дей”).