Контрабанди зброї з території України немає - Нацполіція

Контрабанди зброї з території України немає - Нацполіція

Київ  •  УНН

30 листопада 2023, 11:45  •  21196 перегляди

Read in English

Начальник Департаменту карного розшуку НПУ Вадим Дзюбинський заявив, що підтверджених випадків контрабанди зброї військового зразка з України до ЄС не зафіксовано; вилучення на кордоні з ЄС були поодинокими і стосувалися вогнепальної зброї невійськового призначення.

Немає жодного факту підтвердженого контрабандного переміщення зброї військового зразка з території України. Про це повідомив начальник Департаменту карного розшуку НПУ, генерал поліції третього рангу Вадим Дзюбинський під час обговорення дослідження "Чорний ринок зброї", передає кореспондент УНН.

У нас в понеділок-вівторок була зустріч міжнародна у Львові з представниками, як правоохоронних органів інших держав, так й представниками міжнародних організацій, де ми вкотре отримали від них підтверджену інформацію, що на території Європейського Союзу немає жодного факту підтвердженого контрабандного переміщення зброї військового зразка з території України

 - сказав Дзюбинський.

Деталі

Він зазначив, що безумовно є поодинокі факти вилучення одиниць вогнепальної зброї на кордоні з ЄС.

 "Але це зброя не військових зразків, а зброя в більшості призначена для відстрілу з гумових куль й це зброя, яку громадяни намагалися вивезти більше всього для самозахисту. Це поодинокі факти, немає системного характеру. Контрабанди зброї з території України немає", - заявив Дзюбинський.

Також він прокоментував незаконний обіг зброї на території України.

"Всі правоохоронні органи держави розуміють адекватні ризики з якими ми стикаємося зараз та з якими можемо стикнутися після закінчення війни. Ми розуміємо, що кількість зброї, яка перебуває зараз в державі може перейти у якийсь відсоток в незаконний обіг. Саме тому боротьба з незаконним обігом зброї є пріоритетним напрямком для роботи всіх правоохоронних органів держави", - сказав Дзюбинський.

За його словами, з початку 2023 року  Національною поліцією вилучено з незаконного обігу 4 793 одиниці вогнепальної зброї, з них 1 424 автоматична зброя, 922 нарізна зброя. Також вилучено 16 962 гранати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Києві затримано чоловіка, який кинув у людей гранату

Доповнення

росія створює стратегічний наратив, що Україна в принципі є "чорним ринком" та нібито ненадійним партнером. У цьому плані Київ має працювати якомога більше, тому що цей наратив рф буде далі розвивати.