Дієтолог розповіла про небезпеку від уживання ковбаси
Київ • УНН
КИЇВ. 16 квітня. УНН. Ковбасні вироби містять небезпечні нітрати, які є потенційними канцерогенами. Про це повідомила лікар-дієтолог Оксана Скиталінська в коментарі кореспонденту УНН.
"У ковбасі міститься нітрит натрію, який є консервантом – його набагато більше, ніж, наприклад, нітратів у рослинах. Крім того цей консервант в організмі людини перетворюється на речовини, які є потенційними канцерогенами — нітрозаміни. І не тільки ковбаса, а всі перероблені м'ясні продукти набагато небезпечніші, й шкідливих нітратів там міститься дуже багато", - зазначила дієтолог.
При цьому вона додала, що багато українців споживає ковбасу та інші перероблені продукти, відмовляючись при цьому від тепличних овочів, зелені, оскільки в них нібито містяться небезпечні нітрати. Але, на думку лікаря, це дуже невірно, оскільки вони позбавляють себе дуже цінних речовин — фітонутрієнтів, які необхідні для нормального обміну речовин і профілактики багатьох хвороб. Водночас, речовини, які містяться в перероблених продуктах, є набагато більш небезпечними, ніж ті, що містяться в ранніх чи тепличних овочах і зелені.
Нагадаємо, нездорове харчування щорічно забирає життя 11 мільйонів людей, стверджують вчені.