Чи є антибіотики в українській курятині: ексклюзивне інтерв’ю з найбільшим виробником країни МХП
Київ • УНН
Курятина — найпопулярніше м’ясо в Україні і єдине, що на 100 % забезпечується національними виробниками, яких близько ста. Але значно відрізняється на їхньому фоні тільки один — агрохолдинг “Миронівський хлібопродукт” (МХП) — виробник курятини ТМ “Наша Ряба”.
МХП — це не лише найбільший виробник і експортер країни, але й найбільш обговорюваний агровиробник у пресі.
Неодноразово компанію критикували за отримання державних дотацій на розширення потужностей, а також домінування на ринку. Та виявилось, що це одна сторона медалі. Інша — мультиплікативний ефект, який продемонстрував МХП, вивівши Україну на новий рівень міжнародної торгівлі. За словами міністра розвитку економіки Тимофія Милованова, Україна встановила новий рекорд і увійшла у світовий ТОП-5 постачальників курятини. Географія експорту — 1/3 всіх країн світу. До того ж, за останні три роки МХП повернув до бюджету 12 млрд грн.
Але сьогодні ми говоримо не про гігантські потужності МХП і користь державних компенсацій капітальних інвестицій, а про можливість збереження якості продукції при великому обсязі виробництва.
У кінці минулого року МХП добровільно став учасником тримісячного моніторингу, організованого “Союзом птахівників України” за підтримки FAO, Європейського банку реконструкції та розвитку, а також Державної служби України з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів. Асоціація розробила й затвердила вимоги щодо вирощування птиці без застосування антимікробних засобів. Після проходження цього моніторингу виробники отримають право наносити маркування “вирощено без антибіотиків”.
Як великий виробник піклується про біобезпеку виробництва, добробут тварин та здоров’я своїх споживачів, ми наперед розпитали у директора з маркетингу МХП Марини Сергієнко.
Вироблено “без антибіотиків”. Що означає таке маркування та чому саме зараз так активно про це заговорили?
МХП постійно вдосконалює своє виробництво на всіх етапах, дотримуючись вимог природоохоронного законодавства України та міжнародних екологічних стандартів. Саме тому ми розпочали процедуру переходу на антибіотик free (“Без антибіотиків”) ще кілька років тому. Таке маркування означає, що не тільки в самій продукції в упаковці (PET-лоток) відсутні будь-які антибіотики, але також вони не застосовувалися у процесі вирощування птиці. Перехід на нову концепцію “Без антибіотиків” викликаний нашим прагненням до цілей сталого розвитку здоров’я людини й тварин.
Тобто, використання антибіотиків — це на розсуд виробника? Законодавство не забороняє їх застосовувати?
Поки ні. Це власна ініціатива холдингу. Наразі нам вже недостатньо відповідати українському законодавству, яке відверто, ще не досконале в цих питаннях. Команда орієнтується на законодавство ЄС: на розв’язання глобальних проблем, пов’язаних зі здоров’ям людини, тварин і охорони навколишнього середовища.
Чи може виробник в один день відмовитися від використання антибіотиків?
Перехід на концепцію “Без антибіотиків” — це процес не одного дня чи місяця. Кожен виробник і споживач повинні розуміти, що це досить складна і багаторівнева задача. Чим раніше буде прийнято рішення, тим послідовно та менш стресово відбуватиметься сам перехід. Але це вкрай важливо і потрібно робити.
Розкажіть про моніторинг, який ініціював “Союз птахівників України” і до якого долучився МХП.
Асоціація “Союз Птахівників України” випустила добровільний галузевий стандарт — вимоги до технології вирощування птиці та отримання продукції птахівництва без використання антимікробних засобів і/або без залишкових кількостей антимікробних речовин. Цей стандарт передбачає низку лабораторних досліджень, які оператори ринку повинні провести з метою підтвердження відсутності антибіотиків у готовій продукції, і який ми впровадили на своїх птахофабриках.
І саме нанесення нового маркування, затвердженого “прозорими” вимогами, припинить нецільове використання слогана “Без антибіотиків” і введення споживачів в оману. Тепер асоціація матиме право видавати маркування “Без антибіотиків” незалежним сертифікованим органом.
Як МХП слідкує за біобезпекою виробництва?
Компанія дотримується вимог біобезпеки, а саме:
● проводить різні лабораторні дослідження
● регулярно стежить за здоров’ям птиці
● контролює якість корму і води
● проводить ефективні санітарні обробки з метою уникнення появи захворювань або стресу як на батьківському, так і на бройлерному стадах.
Після інкубації курчата в найкоротші терміни транспортуються в чисті продезінфіковані приміщення, попередньо прогріті до необхідної температури. Корм і вода подаються автоматично та доступні постійно. Вирощування відбувається під наглядом кваліфікованого персоналу. У разі виявлення будь-яких відхилень або поломок — у найкоротші терміни вживаються заходи для їх усунення. Періодично огляд птиці проводять ветеринарні лікарі та при виявленні порушень росту та розвитку призначають необхідні підтримуючі препарати — вітамінні та мінеральні комплекси, органічні кислоти.
Хто це все контролює?
Так як ми себе контролюємо, нас не проконтролює жоден інспектор. На підприємствах МХП щодня проводиться близько 6000 тестів на фізико-хімічні та мікробіологічні показники.
Є така думка, що запорукою біобезпеки виробництва є вертикальна інтеграція.
Це дійсно так. Ми не купуємо сторонній корм для нашої птиці, а виробляємо власний на заводах холдингу МХП. І це одна з наших переваг. У нас функціонує відділ висококваліфікованих фахівців, які розробляють рецептуру відповідно до потреб птиці, стежать за показниками. Рецептура кормів унікальна. Вона містить всі вітаміни та елементи, яких потребує птах на різних етапах життя. В міру зростання птиці додаються нові пропорції джерела вуглеводів, білків, вітамінів тощо. Всі інгредієнти суворо перевіряються службами якості, крім того, періодично проводяться лабораторні дослідження. Антибіотики при цьому не використовуються.
Ви один із небагатьох виробників курятини, якому дозволено поставляти свою продукцію в європейські країни. Як фактор експортера в ЄС впливає на “чисте” виробництво?
Цей фактор однозначно збільшує контроль за виробництвом. Наші потужності ледь не щомісяця перевіряють делегації з інших країн. Тому бути “в тонусі” — не забаганка, а наш обов’язок.
Відповідно до європейського законодавства, заборонено застосування антибактеріальних препаратів з профілактичною метою. Лікування дозволяється тільки за призначенням ветеринарного лікаря після виявлення збудника і його чутливості до препарату за допомогою лабораторних досліджень. З 2022 року в ЄС кардинально зміниться підхід до використання антибіотиків у тваринництві. У рамках нового регламенту буде створена єдина база даних ветеринарних препаратів, дозволених для використання в Європейському Союзі. Країни повинні будуть збирати дані з продажу та використання антибіотиків, аж до однієї конкретної ферми. Буде складено список антибіотиків, дозволених тільки для використання людиною.
Також країни ЄС отримають право коригувати цей список або забороняти певні антибіотики. З’являться правові підстави вимагати у виробників м’яса та м’ясних виробів провести додаткові постмаркетингові дослідження. Крім того, союз може заборонити або обмежити експорт товарів тваринного походження з країн, у яких не буде дотримано нові правила.
Тобто, це говорить про те, що МХП не використовує антибіотик для профілактики?
Використання антибіотиків із метою профілактики захворювань птиці було і є заборонено в нашій компанії. Антибіотики застосовуються виключно з метою лікування хворого стада. Після встановлення діагнозу і визначення чутливості збудника захворювання до певного виду антибіотиків — проводяться лабораторні дослідження. Так чинять усі компанії, для яких питання благополуччя й гуманного ставлення до птаха пріоритетні. І якщо вам хтось скаже, що в Україні є виробник, у якого птиця не хворіє, або він її не лікує — це неправда.
Ми не використовували і зараз не використовуємо препарати, які визначені ВООЗ (Всесвітня Організація Охорони Здоров’я) як критично важливі для медицини людини. Якщо антибіотик був використаний, обов’язково враховується період каренції препаратів, тобто період очікування з метою виведення речовини з організму тварини. Але знак “Без антибіотиків” до такої продукції вже не застосовується.
А як щодо гормону росту?
На птахофабриках МХП птиця вирощується без застосування будь-яких гормонів росту, тобто у годуванні вони не використовуються, а також не вводяться в раціон будь-яким іншим способом. Компанія є прихильником світових лідерів у галузі генетики птиці та племінних бройлерів і закуповує курчат для батьківських стад лише в найкращих міжнародних виробників. Птиця дійсно росте швидко, що обумовлено особливостями породи, а також завдяки професійно підібраній, збалансованій системі харчування, яку контролює окремий відділ.
Відмова від антибіотику, певно, має вплинути на зростання ціни продукції?
Ні, це жодним чином не вплине на ціни ТМ “Наша Ряба”. Вартість продукції формується здебільшого під впливом зовнішніх факторів, таких як коливання курсу або здорожчання палива. Усе, що стосується внутрішніх чинників, ми прагнемо врегульовувати їх самостійно. І це знову ж таки перевага вертикальної інтеграції МХП.
Як споживачу обрати якісний продукт?
Для того, аби споживач орієнтувався в продукції та міг вибрати те, що бажає — потрібно звертати увагу на інформацію, що нанесена на упаковку (назва, склад, виробник, рекомендації щодо приготування та інше). Але якщо це розфасована продукція (як у гастроємності) — то така інформація залишається у продавця на місці. Ви завжди можете запитати в нього перед придбанням.