Блінкен: Ізраїль прийняв пропозицію США про припинення вогню в Газі

Блінкен: Ізраїль прийняв пропозицію США про припинення вогню в Газі

Київ  •  УНН

20 серпня 2024, 05:58  •  11086 перегляди

Read in English

Держсекретар США Блінкен заявив, що Нетаньягу прийняв американську пропозицію щодо припинення вогню в Газі. Тепер черга за ХАМАС погодитися з планом, переговори відновляться цього тижня в Каїрі.

Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив у Тель-Авіві в понеділок увечері, що прем'єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу прийняв американську "компромісну пропозицію" щодо угоди про припинення вогню в секторі Гази, і тепер черга за угрупованням ХАМАС, яке має погодитися з цим планом, пише УНН з посиланням на "Голос Америки".

Деталі

"Тепер настала черга ХАМАС зробити те саме", - сказав Блінкен журналістам, не уточнивши, чи були враховані запитання, задані угрупуванням ХАМАС. Він додав, що за допомогою посередників в особі Єгипту, Катару та Сполучених Штатів сторони мають "зібратися та завершити процес".

Дев'ятий візит Блінкена на Близький Схід з початку війни в Газі в жовтні 2023 року відбувся в той момент, коли США, Єгипет і Катар намагаються фіналізувати угоду про припинення вогню і звільнення заручників між Ізраїлем і ХАМАС.

США представили компромісну пропозицію на переговорах щодо припинення вогню минулого тижня у Досі. Переговори планується відновити цього тижня у Каїрі.

"Ми ніколи не здаємося", - сказав Блінкен, коли його запитали, чи може час для укладання угоди остаточно закінчитися. Він провів з Нетаньягу зустріч віч-на-віч, яка тривала дві з половиною години.

Прессекретар уряду Ізраїлю повідомив журналістам у понеділок, що Нетаньягу "твердо дотримується принципу", згідно з яким Армія оборони Ізраїлю збереже фізичну присутність у Філадельфійському коридорі - на кордоні між сектором Газа та Єгиптом - щоб запобігти, як вони стверджують, поповненню ХАМАСівцями.

Раніше ХАМАС звинуватив Нетаньягу у підриві зусиль посередників. Самі Абу Зухрі, член політбюро ХАМАС, відкинув твердження про те, що є ознаки прогресу після двох днів переговорів у Досі, назвавши це "ілюзіями".

Доповнення

Необхідність досягнення угоди зростає на тлі побоювань широкої регіональної ескалації, якщо Іран та його ліванське проксі-угруповання "Хезболла" помстяться Ізраїлю за вбивство високопоставленого оперативника "Хезболли" у Бейруті та політичного лідера ХАМАС Ісмаїла Ханії у Тегерані.

Ізраїль взяв на себе відповідальність за атаку в Бейруті, але не за теракт у Тегерані, хоча, як вказує видання, передбачається, що за вбивством Ханії стоїть Ізраїль.

Цього тижня Блінкен вирушить до Єгипту та Катару для переговорів з президентом Єгипту Абдель-Фаттахом ас-Сісі, а також з еміром Катару шейхом Тамімом бін Хамадом Аль Тані.