20 серпня: Всесвітній день ліні, День москітів

20 серпня: Всесвітній день ліні, День москітів

Київ  •  УНН

20 серпня 2024, 03:07  •  21349 перегляди

Read in English

Сьогодні, 20 серпня, люди, які шукають найменший привід, щоб нічого не робити, відзначають своє «професійне» свято – Всесвітній день ліні. Багато відомих людей, зокрема, таких як Чарльз Дарвін, Альберт Ейнштейн, Вінстон Черчилль у житті вважалися ледарями.

Сьогодні, 20 серпня, люди, які шукають найменший привід, щоб нічого не робити, відзначають своє "професійне" свято – Всесвітній день ліні, пише УНН.

20 серпня 1984 році, в понеділок, в одному із міст Колумбії відбувався торговельно-промисловий фестиваль. Власники місцевих підприємств зробили для своїх працівників вихідний та закликали гарно відпочити під час свята. Ідея мати зайвий вихідний, під час якого можна нічого не робити припала до душі колумбійцям, тож згодом у країні виник спонтанний рух за право людей лінуватися. Ідею мати особливий день, який символізуватиме лінощі та неробство, поступово підхопили і в інших країнах світу.

Цікаво, що багато відомих людей, зокрема, таких як Чарльз Дарвін, Альберт Ейнштейн, Вінстон Черчилль у житті вважалися ледарями.

Є таке поняття як сезонна лінь — коли людина не може сконцентруватися на роботі у певні пори року.

Неробство у чоловіків проявляється в 5 разів частіше, ніж у жінок.

Досить часто причиною ліні людей на робочому місті є безглузді або не чіткі вказівки від керівництва.

Також сьогодні можна долучитися до заходів, присвячених події, яка є нагадуванням про небезпеку хвороб, переносниками яких є дрібні комахи – Дню москітів.

Подія запроваджена на честь британського лікаря, лауреата Нобелівської премії Рональда Росса, який довів, що москіти можуть переносити малярію від хворої людини до здорової.

Станом на сьогодні вакцини від малярії немає, тому вона продовжує залишатися потенційною загрозою для 40% населення світу.

Москіти є переносниками не лише малярії, а також хвороби Денге, лихоманки Західного Нілу та інших інфекційних захворювань.

Ще 20 серпня відзначається День медичного транспорту.

Першим медичним транспортом стали звичайні карети, запряжені конями. Їх у 1783 році запровадив головний хірург армії Наполеона Бонапарта Домінік Жан Ларрей. Він вважав, що поранених бійців треба евакуювати під час битви, а не після неї — це дозволить зберегти більше життів.

Під час Першої світової війни в якості медичного транспорту почали використовувати автомобілі.

З розвитком технологій змінювався і медичний транспорт. Тепер це не тільки автомобілі, але й вертольоти, літаки та інші види транспорту.

За церковним календарем сьогодні День пам’яті старозавітного пророка Самуїла.

За переказом, Самуїл народився в родині Елкана та Анни, які довго не могли мати дітей. Батьки віддали хлопця на виховання до первосвященику Іллі.

Ввважається, що після смерті Іллі Самуїл пророком та суддею Ізраїлю. Також він благословив на престол першого царя Ізраїлю Саула.

Іменини 20 серпня святкують Віктор, Володимир, Федір.