ukenru
zelenskiy-vidklikav-zakonoproekt-yakim-khotiv-zvilniti-ksu

Зеленський відкликав законопроект, яким хотів звільнити КСУ

 • 15484 переглядiв

КИЇВ. 27 січня. УНН. Президент України Володимир Зеленський відкликав з Верховної Ради свій законопроект "Про відновлення суспільної довіри до конституційного судочинства", який передбачав звільнення складу Конституційного Суду. Про це повідомляється на сайті парламенту, передає УНН.

"27 січня 2021 року проект відкликано", - йдеться у повідомленні про стан проходження законопроекту.

Таким чином, законопроект знято з розгляду у парламенті.

Законопроект внесли до Верховної Ради 29 жовтня.

Деталі

На засіданні комітету Верховної Ради з питань правової політики його голова Андрій Костін повідомив, що до парламенту надійшов лист Президента Володимира Зеленського про відкликання законопроекту для доопрацювання.

"Щойно я як голова комітету отримав лист від президента України, який відкликає для опрацювання проект закону "Про відновлення суспільної довіри до конституційного судочинства" №4288", - сказав Костін.

Що було раніше

27 жовтня Конституційний Суд України визнав такою, що не відповідає Конституції України, статтю 366-1 ККУ, яка передбачає відповідальність за брехню в декларації.

11 грудня Венеційська комісія схвалила два висновки, які стосуються рішення КСУ та ситуації з антикорупційним законодавством.

До цього, 9 грудня Венеційська комісія оприлюднила терміновий висновок про законодавчу ситуацію з механізмами протидії корупції у відповідності з рішенням КСУ від 27 жовтня. У висновку зазначається, що рішення КСУ "не має чіткої аргументації і твердої основи в міжнародному праві".

10 грудня Венеційська комісія оприлюднила другий висновок щодо ситуації з КСУ. Висновок включає рекомендації Верховній Раді більш чітко прописати ситуації, при яких може бути обмежена діяльність КСУ, а суддям Конституційного Суду рекомендують більш конкретно вказувати причини неконституційності законів при ухваленні рішень.

Це послідувало після звернення 25 листопада Президента Володимира Зеленського до Венеційської комісії з проханням дати висновок про стан антикорупційного законодавства держави після резонансного рішення Конституційного Суду.

Водночас Президент Володимир Зеленський подав до Верховної Ради законопроект, яким запропонував звільнити всіх суддів КСУ, які ухвалили відповідне рішення від 27 жовтня, та після цього почати процес відбору нових суддів.

З зауваженнями до цього законопроекту виступили Венеціанська комісія та GRECO, закликавши "врахувати несприятливі, глибокі та довгострокові наслідки для вашої країні через можливе поспішне рішення про звільнення конституційних суддів".

Згодом до законопроекту подали альтернативи, зокрема і голова Верховної Ради Дмитро Разумков.

Тим часом у Верховній Раді створили робочу групу, яка повинна була напрацювати три законопроекти для вирішення ситуації - повернення електронного декларування, зміни до Кримінального кодексу і зміни в закон про КСУ - до 1 грудня. Однак, робоча група не завершила свою роботу з початком грудня, як очікувалося, а продовжила її, поки не запропонує рішення щодо одного з питань - стосовно КСУ. Частину законопроектів уже ухвалено - щодо покарання за брехню у деклараціях та відновлення роботи НАЗК.

У Президента очікували, що рішення "Венеційки" прискорять розгляд законопроекту щодо КСУ в Раді.

Наразі законопроект щодо КСУ, напрацьований робочою групою, планується до розгляду цього пленарного тижня.

Українські Національні Новини

Політика