yevroparlament-rozsliduie-zvynuvachennia-u-zviazkakh-rf-shchodo-latviiskoi-yevrodeputatky

Європарламент розслідує звинувачення у зв'язках рф щодо латвійської євродепутатки

 • 33238 переглядiв

Європейський парламент розслідує звинувачення у зв'язках латвійського депутата Тетяни Жданок з росією. Цю справу обговорять на конференції голів Європарламенту 31 січня.

Голова Європарламенту Роберта Метсола "дуже серйозно ставиться" до звинувачень у зв'язках з росією щодо депутатки від Латвії Тетяни Жданок, у зв'язку з чим вона передає цю справу до Консультативного комітету з кодексу поведінки. Про це повідомив офіційний представник спікера Європарламенту Юрій Ласс, пише DW, інформує УНН

Деталі 

"Це означає, що в Європейському парламенті розпочато розслідування", - пояснив він. 

Метсола також винесе це питання на обговорення на конференції голів   Європарламенту 31 січня.

На запит до прес-служби Європарламенту DW отримала відповідь про те, що вона вважає за краще не коментувати звинувачення на адресу депутата. Проте там вказали, що про ці звинувачення вже деякий час тому повідомлялося в Латвії. 

"Ми наголошуємо, що всі члени Європарламенту підкоряються одним і тим самим правилам (Закон про вибори 1976 року, Статут Європарламенту та внутрішні правила Європарламенту) щодо незалежності мандата та етики, - додали у пресслужбі. - Як і всі члени Європарламенту, депутат несе відповідальність перед виборцями".

Порушення кодексу поведінки може призвести до накладення санкцій з боку голови Європарламенту, про що оголошується на пленарному засіданні. При цьому рішення про зняття євродепутата з посади ухвалюють компетентні органи в його країні. 

Контекст 

Журналісти The Insider The Insider провели розслідування щодо Жданок. За їх даними депутат Європарламенту від Латвії  вела активне листування з російськими громадянами, імовірно співробітниками ФСБ, і, зокрема, надсилала їм звіти про свою діяльність. Розслідування спирається на зламане електронне листування Жданок.

Шпигували на користь рф: у Польщі засудили 14 громадян України, білорусі та росії20.12.23, 08:00

Популярні

З початку доби відбулося 128 бойових зіткнень - Генштаб

 • 42874 переглядiв

Українська ІТ-Армія провела масштабну операцію

 • 35077 переглядiв

Новини по темі

На сайт Мінагрополітики здійснена кібератака

 • 21521 переглядiв