vlasna-sprava-chomu-ukrainski-zhinky-staly-chastishe-reiestruvatysia-fopamy-yaki-napriamky-diialnosti-obyraiut-yak-dopomahaie-mistseva-vlada

Власна справа: чому українські жінки стали частіше реєструватися ФОПами, які напрямки діяльності обирають, як допомагає місцева влада

 • 80979 переглядiв

У 2023 році понад 150 тисяч українських жінок зареєструвалися як ФОПи. Бровари стали центром розвитку жіночого підприємництва, де понад 170 жінок виявили бажання відкрити власну справу.

Протягом минулого року понад 150 тисяч українських жінок вирішили розпочати власну справу. Заради цього жінки повертаються з-за кордону, відвідують спеціальні курси, пише УНН.

Повномасштабне російське вторгнення змініло долі мільйонів українських жінок. Багато з них, рятуючись від ворожих куль, снарядів та ракет, були змушені переїжджати до інших регіонів України та виїжджати за кордон. Хтось з них втратив улюблену роботу, а хтось – бізнес, який розвивав не один рік.

Згідно одного із досліджень, 95% бізнесу жінок в Україні так чи інакше постраждало від повномасштабної російської агресії.

Незважаючи на це, можна сказати, що саме жінки останнім часом поступово перехоплюють ініціативу у розвитку малого підприємництва в Україні. За даними Опендатабот, у 2023 році більше 150 тисяч українських жінок зареєструвалися фізичними особами-підприємцями. І, що цікаво, в усіх регіонах України, окрім Луганської області, частка нових ФОПів-жінок перевищує 50%.

З іншого боку, це логічно, адже значна кількість чоловіків, які займалися підприємницькою діяльністю або мріяли про власний бізнес, відклали це на потім, і пішли зі зброєю в руках захищати Україну.

Водночас, не варто забувати, що відкриття власного бізнесу має чимало ризиків. Необхідно обрати цікаву ідею, визначити цільову аудиторію клієнтів, розписати бізнес-план. А як свідчить ще одне дослідження, майже 60% жінок-підприємниць не мають чіткої бізнес-ідеї для розвитку власної справи.

Як правило, жінки обирають сферу послуг. З одного боку - на цьому ринку досить висока конкуренція, особливо у невеликих містах. А з іншого – саме мале підприємництво є одним з основних джерел наповнення місцевих бюджетів.

І в даному випадку багато чого залежить саме від місцевої влади та її бажання розвивати малий та середній бізнес, а також сприяти розвитку жіночого підприємництва.

Зокрема, саме таким шляхом вирішили піти у Броварах, коли вирішили долучитися до програми UWE Hub, в рамках якої українських жінок вчать відкривати та розвивати свій бізнес.

При цьому, Бровари стали єдиним районним центром Україні, який виборов таке право. Адже майбутніх бізнес-вумен, окрім Броварів, навчають лише у Києві, Запоріжжі, Івано-Франківську та Чернівцях.

"У нас підписаний меморандум з міською владою. Броварська міська рада була №1, тому що їх ентузіазм, їх підтримка, просто як вони говорили: ми хочемо, щоб у нас був цей хаб. І ми бачимо цю підтримку", - розповіла УНН засновниця UWE Hub Марина Саприкіна.

Важливо, що завдяки таким програмам українським жінкам, які виїхали з України, але хочуть повернутися, щоб втілити свої мрії та ідеї, є куди приїжджати.

"Рівно рік тому з дітьми повернулася з Німеччини. І я побачила, що в нашому місті відбувається щось надзвичайно цікаве. Жінки ходять, навчаються. Це було на фоні того періоду воєнної депресії. Це було щось таке цікаве", - пригадує жителька Броварів Леся Таран, яка заснувала свій бізнес із підготовки випускників до ЗНО та НМТ.

Лише в рамках згаданої програми і лише у Броварах понад 170 жінок виявили бажання відкрити власну справу по різних напрямках: оригінальні кав’ярні, грумінг-послуги, фінансові консультації тощо.

"Розвиток малого та середнього бізнесу є одним з наших пріоритетів. Це не тільки наповнення бюджету, але й демонстрація того, що Бровари є містом, де варто створювати та розвивати власний бізнес. Ми дійсно хочемо, щоб у Броварах розвивалося жіноче підприємництво. І наше місто стало центром України із популяризації та розвитку жіночого бізнесу", - поділився амбітними планами міський голова Броварів Ігор Сапожко.

Популярні

Новини по темі

Вбивство Ірини Фаріон: суд залишив підозрюваного під вартою

 • 46840 переглядiв