ukenru
v-oon-sturbovani-upovilnennyam-eksportu-zerna-chornim-morem

В ООН стурбовані уповільненням експорту зерна Чорним морем

 • 316616 переглядiв

КИЇВ. 1 червня. УНН. У четвер Організація Об'єднаних Націй висловила занепокоєння з приводу "постійного уповільнення" судноплавства, яке перевозить зерно з українських портів Чорного моря у квітні та травні, попри нещодавнє відновлення зернової ініціативи, погодженої Україною та росією, інформує УНН з посиланням на CNN.

Цитата

"У травні з українських портів вийшло 33 судна, що вдвічі менше, ніж у квітні", - заявив офіційний представник ООН Стефан Дюжаррік у Нью-Йорку.

"Тільки три з них вирушили з порту Південний, одного з трьох українських портів, охоплених ініціативою". "Експорт у травні досяг 1,3 млн метричних тонн зерна та інших продуктів харчування, що менше половини попереднього місяця", - продовжив він.

Деталі

Дюжаррік повідомив, що за останній тиждень кількість інспекційних груп в Об'єднаному координаційному центрі, що оформлює прохід суден, скоротилася з трьох до двох.

"Обмежена кількість реєстрацій та скорочена кількість інспекційних груп сприяли зниженню середньої кількості щоденних перевірок до трьох".

Він назвав це "серйозною ситуацією" і сказав, що "глобальні осередки голоду збільшуються, а примара продовольчої інфляції та нестабільності ринку ховається у всіх країнах".

"Ми продовжимо нашу інтенсивну взаємодію зі сторонами для повного відновлення операцій та продовження ініціативи", - додав він.

Додамо

Українські офіційні особи кажуть, що росія заблокувала трафік через Босфор, і Об'єднаний координаційний центр не зміг сформулювати план перевірки суден на четвер.

Міністр інфраструктури Олександр Кубраков повідомив, що 50 суден очікують на проходження через Босфор для завантаження 2,4 млн тонн продовольства.

Українські Національні Новини

Новини Світу