ukenru
uryad-vidkhiliv-proekt-yakiy-zmushuvav-agrariyiv-platiti-za-sviy-vrozhay

Уряд відхилив проект, який змушував аграріїв платити за свій врожай

 • 20090 переглядiв

КИЇВ. 24 квітня. УНН. Мінекономіки відхилило проект, яким пропонувалося стягувати з аграріїв кошти за кожну тонну зібраного врожаю на користь приватної компанії "Менора-Агро". Про це у ході третього агрополітичного онлайн-форуму "Державна підтримка аграрного сектору 2020" заявив заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тарас Висоцький, передає УНН.

Він уточнив, що публічне обговорення пропонованої "Менора-Агро" моделі контролю за врожаєм відбулося у ході спеціально створеної робочої групи.

"За результатами робочої групи, яка пройшла у минулий четвер, ми висловилися, що ініціативу підтримувати в такому вигляді не можна. Вона відхилена і зараз мова про це не йде", - розповів Висоцький.

Зазначимо, що суть проекту полягала у встановленні на кожному комбайні обладнання, що обліковуватиме кількість зібраного урожаю та вид культур, які збираються, а також оброблювану площу земель. Самій “Менорі-Агро” аграрії повинні були відшкодовувати по 1 дол. з тонни зібраного врожаю, тобто близько 80 млн доларів на рік.

Такий проект компанія подала "під соусом" боротьби з тінізацією сільськогосподарських земель. Компанія хотіла надати державі в тимчасове користування програмне забезпечення, за що мала отримувати мільйонні роялті.

Водночас Висоцький наголошує, що проблема сірого ринку сільгосппродукції в Україні існує - за різними оцінками він сягає 25-30%, і це питання має бути вирішено.

"Тож ми будемо продовжувати роботу по напрацюванню інструментів боротьби з тіньових обігом сільськогосподарської продукції, будемо залучати агарні асоціації, щоб дієві рішення були сформовані і прийняті", - каже Висоцький.

Українські Національні Новини

Політика