ukenru
u-yes-vidklaly-na-vechir-rishennia-shchodo-prodovzhennia-liberalizatsii-torhivli-z-ukrainoiu-zmi

У ЄС відклали на вечір рішення щодо продовження лібералізації торгівлі з Україною - ЗМІ

 • 36376 переглядiв

ЄС відклав рішення про продовження лібералізації торгівлі з Україною до вечора після переговорів щодо можливих обмежень на імпорт деяких сільськогосподарських продуктів.

Рішення щодо питання продовження лібералізації торгівлі з Україною у ЄС відклали до вечора, після ранкового раунду переговорів між послами країн блоку. Про це повідомив редактор "Радіо Свобода" з питань Європи Рікард Йозвяк у середу, пише УНН.

Деталі

"Сьогодні вранці (були) перші дебати між послами ЄС щодо торгових заходів (ATM) для України. Буде подовження, але питання в тому, скільки винятків буде зроблено та які орієнтири по роках. Рішення сьогодні ввечері", - написав Йозвяк в X.

Німецьке видання n-tv, своєю чергою, зазначило, що переговори в Брюсселі щодо запланованих обмежень на безмитний імпорт української сільськогосподарської продукції "продовжують бути жорсткими".

"Бельгійське головування представляє нову компромісну пропозицію країнам ЄС сьогодні вранці, заплановане голосування відкладається на вечір", - також зазначило видання.

Як повідомляється, основна суперечка – про можливі обмеження імпорту пшениці, чого вимагають, зокрема, Франція та Польща.

Видання вказує, шо учасники переговорів від Європарламенту та 27 країн ЄС минулого тижня фактично вже домовилися про продовження лібералізації торгівлі для України, яка діє з 2022 року, також угода передбачає захисні механізми для певних продуктів. Окрім яєць, птиці та цукру, також підпадають овес, кукурудза та мед, вказує видання.

Посли ЄС сьогодні утретє спробують схвалити продовження лібералізації торгівлі з Україною27.03.24, 11:00 • [views_0]

Нагадаємо 

31 січня Європейська комісія запропонувала продовжити призупинення імпортних мит і квот на український експорт до ЄС ще на один рік, одночасно запропонувавши заходи для пом'якшення можливого впливу цього на фермерів у ЄС. 

У Європарламенті дали перше добро на безмитний доступ до ЄС українських товарів ще на рік, але із правом на обмеження, 7 березня.

19 березня у ЄС відбувся тріалог з питання щодо продовження автономних торговельних заходів для України. 

Однак, 20 березня посли ЄС не змогли схвалити продовження заходів з лібералізації торгівлі для України, мали обговорити це питання на своїй черговій зустрічі через тиждень.

Довідково

Угода про асоціацію між ЄС та Україною, що включає Зону поглибленої та всеосяжної вільної торгівлі, забезпечила українському бізнесу преференційний доступ до ринку ЄС з 2016 року. Відразу після початку російської агресивної війни проти України ЄС запровадив у червні 2022 року автономні торговельні заходи, які дозволяють безмитний доступ для всіх українських товарів на ринок ЄС. Ці заходи були продовжені на один рік у червні 2023 року та закінчуються 5 червня 2024 року.