tovarystvo-okhorony-pamiatok-istorii-maie-zvilnyty-odyn-iz-korpusiv-kyievo-pecherskoi-lavry-rishennia-sudu

Товариство охорони пам'яток історії має звільнити один із корпусів Києво-Печерської лаври - рішення суду

 • 13882 переглядiв

Північний апеляційний господарський суд зобов’язав "Українське товариство охорони пам’яток історії та культури" (УТОПІК) звільнити будівлю корпусу № 19 Києво-Печерської лаври. Про це повідомляє Міністерство культури та стратегічних комунікацій, передає УНН.

"9 жовтня Північний апеляційний господарський суд задовольнив апеляційну скаргу за позовом Національного заповідника "Києво-Печерська лавра" до громадської організації "Українське товариство охорони пам’яток історії та культури" (УТОПІК), скасувавши рішення Господарського суду від 19 червня 2024 року. Відтак громадська організація має звільнити будівлю й усунути перешкоди в користуванні корпусом № 19 Києво-Печерської лаври", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що корпус № 19 у 1996 році передали товариству у безоплатне користування для розміщення там фондів Національного музею народної архітектури та побуту України. Водночас 21 квітня 2023 року за пропозицією міністерства Кабмін ухвалив постанову № 359, спрямовану на впорядкування питання оренди приміщень та майна Києво-Печерської лаври, якою скасував попереднє рішення про передачу в користування корпусу № 19.

"Приміщення належить державі й знаходиться на балансі Національного заповідника "Києво-Печерська лавра". Будівля також є пам’яткою архітектури місцевого значення. Наразі немає жодних правових підстав УТОПІКу перебувати та користуватися корпусом № 19 Києво-Печерської лаври", - додали в Мінкульті.

Нагадаємо

15 жовтня в Києво-Печерській лаврі відкриється виставка відреставрованого іконостасу церкви Святого Юра з Дрогобича. Іконостас XVII століття є перлиною українського сакрального мистецтва та частиною об'єкта Світової спадщини ЮНЕСКО.

Популярні

Новини по темі

Тенісист Рафаель Надаль оголосив про завершення кар'єри

 • 13209 переглядiв

Ізраїльська армія обстріляла миротворців ООН у Лівані

 • 14120 переглядiв

Згода на посмертне донорство врятувало 6 життів за добу

 • 13041 переглядiв