Деталі
Дослідження тривало 15,5 років, в ході яких добровольці споживали свинину та інші джерела білка - яйця, молочні продукти, молюски, рибу, сою і м'ясо птиці.
В результаті з'ясувалося, що у досліджуваних, які вживали найбільшу кількість свинини (25% раціону харчування), ризик розвитку термінальної стадії ниркової недостатності був на 40% вище, ніж у тих, хто їв продукт в меншій кількості (менше 25% раціону харчування).
При цьому інші джерела білка - риба, яйця, молочні продукти і м'ясо птиці - не були пов'язані з розвитком термінальної стадії ниркової недостатності.
Крім свинини, шкоду здоров'ю нирок може завдати шпинат. Дослідження, проведене американськими фахівцями довело, що часте споживання оксалатів, що містяться в шпинаті, на 20% збільшує ризик утворення каменів в нирках серед чоловіків і жінок похилого віку.
Також, не є корисними для здоров'я нирок солоні продукти, зокрема - чіпси. Про це йдеться в статті, опублікованій в журналі Kidney and Blood Pressure Research.
Американські вчені виявили, що споживання солоних продуктів збільшує ризик розвитку хронічної хвороби нирок, а також серцево-судинних захворювань.
Доповнення
МОЗ України рекомендує українцям споживати не більше 500 гр на тиждень червоного м'яса.
Довідка
Термінальна хронічна ниркова недостатність (ТХНН) - важкий, загрозливий для життя стан, що вимагає заміщення втраченої ниркової функції.
Хронічна хвороба нирок - пошкодження нирок або зниження їх функції протягом 3 місяців і більше.
Червоне м'ясо - всі види м'яса (м'язової тканини) ссавців, включаючи яловичину, телятину, свинину, ягнятину, баранину, конину і козлятину.