ssha-zaprosyly-arabskykh-ta-izrailskykh-ministriv-na-yuvileinyi-samit-nato-u-vashynhtoni-ft

США запросили арабських та ізраїльських міністрів на ювілейний саміт НАТО у Вашингтоні - FT

 • 15043 переглядiв

США запросили міністрів закордонних справ Ізраїлю і кількох арабських країн на майбутній саміт НАТО у Вашингтоні, і тим самим посилили напруженість, оскільки країни мають різні позиції щодо війни в Газі.

Сполучені Штати запросили міністрів закордонних справ Ізраїлю та кількох арабських країн на саміт НАТО, який пройде у Вашингтоні наступного місяця, і тим самим посилили напруженість у зв'язку з війною в Секторі Газа. Про це повідомляє Financial Times, пише УНН.

Деталі

Зазначається, що ювілейний 75-й саміт надає президенту США Джо Байдену можливість продемонструвати свою політику зміцнення міжнародних партнерств і альянсів Вашингтона. Але він також висвітлить те, що багато дипломатів вважають протиріччями в позиції Вашингтона щодо України та війни між Ізраїлем і ХАМАСом.

І хоча країни-члени НАТО одностайні в підтримці України в її боротьбі з росією, багато членів і партнерів Альянсу глибоко розділилися в думках щодо війни Ізраїля з ХАМАСом у Газі. Зазвичай НАТО запрошує на свої щорічні збори принаймні частину своїх партнерів, але на ювілейний саміт США запросили міністрів закордонних справ з 31 країни, які мають партнерські відносини з Альянсом, в тому числі з Японії, Австралії й Південної Кореї, частково намагаючись уникнути можливої напруженості через запрошення Ізраїлю.

Столтенберг про саміт НАТО: впевнений, що він продемонструє сильну підтримку України13.06.24, 20:56

Серед запрошених арабських країн — Єгипет, Йорданія, Катар, Туніс, Об'єднані Арабські Емірати і Бахрейн.

Видання зауважує, що міністри закордонних справ країн-партнерів не братимуть участі в офіційних засіданнях НАТО, а будуть присутні на заходах на полях саміту, таких як вечеря з нагоди 75-ї річниці Альянсу.

Аналітики вважають, що залучення до саміту деяких арабських країн та Ізраїля - це спосіб для США проілюструвати свою цінність як держави-організатора і переваги багатосторонніх альянсів.

Стефанішина про рішення, які готуються на саміт НАТО: будуть сильним сигналом рф07.06.24, 14:00

Ольга Розгон

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    Україна "мінуснула" понад 30 військових літаків рф за півроку

     • 29403 переглядiв

    Фінляндія ухвалила новий пакет військової допомоги Україні

     • 82682 переглядiв

    У Миколаєві у річці потонули двоє людей - чоловік і підліток

     • 16984 переглядiв

    В Одесі пролунав вибух - мер

     • 30066 переглядiв